Здраве и красота

Как да детоксикирате черния дроб

Консумирайте храни, богати на глутатион

09.05.2014г. / 14 17ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

Черният дроб е един от най-важните органи в човешкото тяло. Всекидневната консумация на преработени и мазни храни, алкохол, прием на медикаменти и заседналият начин на живот влияят на неговото здраве и функция.

Благодарение на някои храни, които е добре да консумирате всекидневно, вие по естествен път може да прочистите черния дроб от токсините. Токсините са химични вещества с потенциално опасни ефекти.

С подходяща храна (за предпочитане биологично чиста) вие помагате на тялото си да изхвърли голяма част от тях. Консумирайте по-често от:

Брюкселско зеле

Този зеленчук е богат на сяра, която помага да изхвърлите токсините от кръвта. Брюкселското зеле, както и обикновеното зеле, съдържат глюкозинолати – органични съединения, благодарение на които вие изхвърляте токсините от организма си чрез урината.

Освен детоксикация, вашият организъм получава и нужното му количество фолиева киселина, както и витамин А, Е, С и К.

Чесън

Ароматната подправка присъства целогодишно на трапезата ни. Тя не само помага при настинки, но и детоксикира тялото, тъй като е богата на сяра. Консумацията на чесън се препоръчва и на пациенти с високи нива на холестерол, високо кръвно налягане, атеросклероза и други.

Листа от глухарче или чай от корени на глухарче

Ако вкусът им не ви допада, може да си приготвяте топла напитка от корен от глухарче. Доказано е, че листата на жълтото растение, както и корените му, помагат за изчистването на токсините от черния дроб.

Моркови

Един от най-полезните зеленчуци за здравето на очите, сърцето и кожата има своите незаменими ползи и за здравето на черния дроб. Освен че помага да пречистите организма си, с консумацията им вие си доставяте важните витамин С, В6, А, К и калий.

Домати

Не пропускайте да консумирате от тях всекидневно. Те съдържат голямо количество глутатион, който е най-мощният клетъчен антиоксидант. Доматите са богати и на ликопен, за който се смята, че може да намали риска от появата на рак на гърдата, рак на белия дроб и кожата.

И не на последно място с всекидневната им консумация вие се грижите за здравето на черния дроб.

Грейпфрут

Цитрусовият плод също съдържа добри количества глутатион. Грейпфрутът съдържа и специален вид на пектин, който понижава холестерола. Освен това има малко калории и много витамин С.

Спанак

Богат е на желязо, съдържа го два пъти повече в сравнение с останалите зеленчуци, както и на глутатион. Помага да детоксикирате черния дроб, затова консумирайте по-често от него в пресен вид или на супи и ястия.

Свързани статии

Орехи

Полезни са за здравето на щитовидната жлеза (когато ги консумирате умерено), подходящи са за диета, благоприятстват дейността на мозъка и прочистват черния дроб. Ядките съдържат и омега – 3 мастни киселини.

Авокадо

В списъка на храните съдържащи глутатион, трябва да добавим и авокадото. Добър източник на мононенаситени мазнини, то понижава нивата на холестерола, когато се консумира редовно. Въпреки че самостоятелно рядко го консумираме, може да се добавя към различни сосове, салати или плодови и зеленчукови шейкове.

Аспержи

Чудесен зеленчук, който действа като естествен диуретик, афродизиак и детоксикатор на черния дроб. Аспержите са богати на витамини А и С.

Снимки: photl.com

Коментирай
Свободно време