Здраве и красота

Какво забавя метаболизма?

Изключили сте кофеина от вашата диета

15.05.2014г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
снимка:thinkstock

снимка:thinkstock

За да не страдате от наднормено тегло, трябва да се храните здравословно и да спортувате. Често не обръщаме внимание на навиците си, а голяма част от тях могат да забавят метаболизма и изгарянето на излишните калории. Вижте какво най-често вреди на метаболизма.

Не приемате достатъчно течности

Тялото ви се нуждае от достатъчно количество течности, за да може всички функции да протичат в него нормално. При недостиг на течности голяма част от тези функции се нарушават, оттам се забавя метаболизмът и изгарянето на излишните калории.

Водата е една от най-полезните напитки, които не само хидратират тялото, но и помага да се изгорят излишните калории. Много от вас започват деня си с чаша вода, в която са сложили малко лимонов сок.

За да ускорите процеса на изгаряне на мазнините, приемайте през деня по-студена вода.

Менюто ви е бедно на витамин D

Недостатъчният прием на витамин D може да бъде причина за повишаване хормона на глада, наречен грелин. Консумирайте повече храни, богати на този важен витамин като риба, черен дроб, яйца, рибено масло, млечни продукти и други. Не забравяйте да се излагате всеки ден по няколко минути под слънчевите лъчи.

Не спортувате

Специалистите препоръчват пет пъти седмично човек да има умерена физическа активност в продължение на 45 минути. Бягане, каране на колело, плуване или ходене пеш са добър вариант да се пораздвижите.

Те не само ще подобрят вашия тонус и ще помогнат да стегнете фигурата си, но и ще дадат тласък на метаболизма. Дори и да спазвате строга диета, ако нямате умерена физическа активност, няма да постигнете желаните резултати.

Хапвате късно вечер или през нощта

Денем е важно да се храните пет пъти и порциите да бъдат по-малки. Но между последното и първото хранене е добре да има пауза от 12 часа, особено, ако тренирате сутрин и тренировката започва в 7 или 8 часа.

Късните хранения с калорични храни вредят на метаболизма. Ако сте вечеряли към 19 часа и не може да заспите от глад, подходящи храни за късна закуска са плод или чаша мляко.

Свързани статии

Изключили сте кофеина от вашата диета

Въпреки противоречивите мнения за кофеина, той има много ползи за здравето и изгарянето на мазнините. За да задействате метаболизма, пийте по чаша – две на ден зелен чай. Той е изключително богат на витамини и антиоксиданти и е една от най-полезните напитки за изгаряне на килограми.

Има твърде много стрес в ежедневието ви

Стресът е болестта на 21 век. Той е причина за появата на редица здравословни проблеми, включително и за забавяне на метаболитните процеси. Когато сте под напрежение, тялото ви отделя хормон на стреса, наречен кортизол. Всяка храна, особено любимите ви лакомства, се складират в мастни депа.

Често когато сте стресирани и се опитвате да спазвате здравословен режим на хранене, не постигате резултати? Защо? Защото трябва да намалите напрежението или поне до колкото е възможно.

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )