Здраве и красота

Как да балансираме черния дроб?

Неутрализиране на токсините и пречистване на храносмилателния тракт

16.05.2014г. / 11 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Черният дроб е пречиствателната станция на тялото. Без него организмът не може да съществува. Той е отговорен за синтеза на редица жизненонеобходими ензими, без които храносмилателният тракт няма как да работи нормално.

Освен това черният дроб участва активно в синтеза на червени кръвни клетки, чиято функция е от първостепенно значение за разпространението на кислорода до всички клетки в организма, и не само.

Неспирната работа на черния дроб, постоянното му атакуване с вредни химикали, токсини, лоша храна, високохолестеролни вещества, бактерии, алкохол и неправилно хранене причиняваме големи затруднения на черния дроб в обработването на храната. Често срещано състояние е стеатозата, което представлява поява на мастно петно по черния дроб.

Кои храни са полезни за черния дроб и какво трябва да избягвате, ако имате проблеми с него?

Храни, които да избягвате

Алкохолът, кафето, заместителите на различни меса, млечни продукти, захарни изделия са непрепоръчителни за нормалната работа на черния дроб. Храни, съдържащи консерванти и такива, които не са измити добре от пестициди (плодове, зеленчуци), както и различни видове лекарства, дори и отпускани без рецепта са вредни за дроба.

Те могат да причинят запек и спазъм на дебелото черво, което още повече затруднява работата на черния дроб. Кръвта се замърсява от прекаления застой на токсини в храносмилателния тракт, а впоследствие тази кръв преминава през дроба.

Кои храни са полезни за черния дроб?

Фибри

За да помогнете на работата на черния дроб е добре да включите в менюто си някои детоксикиращи храни. Най-доброто е да поемате повече фибри. Овесената каша сутрин е много полезна и трябва да се превърне в навик, защото е един от най-добрите източници на фибри.

Яденето на плодове и зеленчуци е друг добър начин да си набавите нужните фибри. Комбинацията между консумация на фибри и достатъчно добра хидратация може да детоксикира черния дроб изключително добре за няколко седмици. Освен това фибрите провокират гладката мускулатура на червата да се движи по-бързо, което отстранява проблема „лениви черва“.

Свързани статии

Не взимайте детоксикиращи храни, ако страдате от запек или сте дехидратирани! Например, ако изпиете изцеден сок от цвекло можете да получите силно главоболие. Това е знак, че сте застрашително дехидратирани, без да осъзнавате.

Зелени зеленчуци

Зелените зеленчуци са едни от най-добрите детоксикиращи храни за черния дроб и по принцип за тялото. Те съдържат повече хлорофил, който действа като пречиствател. Има антисептично действие и стимулира синтеза на еритроцитите.

Зелените фитонутриенти абсорбират вредните вещества, свързват се с токсините и неутрализират действието им. Същевременно стимулират производството на жлъчен сок, който също помага за премахване на токсините.

Корени и листа от глухарче

Глухарчето традиционно се използва като билка за детоксикация и има невероятни лечебни свойства. То е с високо съдържание на витамин А, С, D и В комплекс, както и желязо, магнезий, цинк, калий, манган, мед, калций, бор и силиций. С други думи – глухарчето е направо суперхрана, която, обаче, рядко включваме в менюто си, дори изобщо не включваме.

Коментирай
Свободно време