Здраве и красота

Домашен дезодорант с кокосово масло

Прави кожата мека, гладка и предотвратява неприятната миризма

19.05.2014г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

В продължение на години, всекидневно нанасяме дезодорант под мишниците си. Той държи кожата суха и ароматизира. Има много богат избор на дезодоранти – на спрей, крем-дезодорант, на стик, рол он и т. н. всички те имат приятен мирис, но някои съдържат съставки, които могат да раздразнят кожата ви.

С помощта на естествени продукти може да си направите домашен дезодорант, който да се грижи добре за здравето и красотата на кожата под мишниците и да ви защитава от изпотяване. Запишете си тези две рецепти.

Ще са ви необходими:

  • 3 супени лъжици масло от ший (може и от шеа)
  • 3 супени лъжици сода за хляб
  • 2 супени лъжици царевично нишесте
  • 2 супени лъжици кокосово масло
  • 2 капсули витамин Е
  • няколко капки етерично масло от иланг иланг или друго по ваш избор

В купичка или тенджера сложете маслата и ги разтопете на водна баня или в микровълнова (маслата не бива да завират, а само да се разтопят добре). Разбъркайте с дървена лъжица и добавете витамина, а след това и сухите съставки.

Свързани статии

Отново разбъркайте и изсипете сместа в стъклено бурканче с капак. След като изстине ще се втвърди и може да я съхранявате в хладилник.

За следващата рецепта ще ви трябват:

  • 1/4 чаша сода за хляб
  • 1/4 чаша арарут на прах
  • 4 супени лъжици кокосово масло
  • 10 капки етерично масло от грейпфрут

В микровълнова разтопете кокосовото масло и към него добавете етеричното масло от грейпфрут. След това бъркайки добре добавете и сухите съставки. Получената смес отново поставете в стъклено бурканче, което да съхранявате в хладилник.

Снимка: photl

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
рой ( преди 9 години )
една забележка към автора на статия - струва ми се, че статията е преведена (лошо) от чужд блог - не е ли редно да се цитира източника? И какво, по дяволите, означава "масло от ший, може и от шеа" - звучи като различни видове масла, но май сте се колебаели как да преведете "shea"? Карите - пишете, че "може и от карите" ... :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
рой ( преди 9 години )
Ползвам подобен дезодорант и съм доста доволна. Az, не оставя мазни петна, освен може би ако се наплескате толкова обилно, че не може да попие веднага, но Вие няма да правите така. :) Не оставя и характерните за сухите дезодоранти петна по дрехите. Орехчето, заради останалите съставки крайната смес не е толкова мазна, освен това, както стана дума, се слага по малко и попива в кожата веднага. Дезодорантът не запушва порите и не спира потенето, но се смята, че кокосовото масло балансира потоотделянето, а содата и етеричното масло действат антисептично, затова има потене, но няма филм върху кожата и няма неприятен мирис. Между другото, след като ползвате такъв дезодорант дори за кратко време, стандартните дезодоранти ще започнат да ви миришат гадно и да ви създават дисконфорт на кожата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
орехчето ( преди 9 години )
Ако някой вече е използвал този домашен дезодорант - нека каже какво се получава, след нанасянето му. Съгласна съм с коментар #1.Аз използвам много кокосовото масло: за коса, за пети, за лице. Разбира се, в комбинация с други съставки. При мен резултатът е прекрасен! Но е толкова мазно, че чак не мога да си представя как би се отразила тази прекрасна, но висока масленост на изпотените подмишници и дрехите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
Az ( преди 9 години )
и после нанасяме, и получаваме мазни петна по дрехите, много хитро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар