Здраве и красота

Невероятните ползи от меда и канелата

Помагат в отслабването, срещу умора и артритни болки

22.05.2014г. / 17 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Медът и канелата могат да бъдат част от вашето здравословно хранене. Перфектната комбинация от двете съставки има редица ползи за здравето. Освен, че са приятни на вкус, има още няколко добри причини да ги консумирате по-често.

Подсилват имунната система

При смяната на сезоните умората е едно от най-често срещаните неразположения. Медът и канелата могат да бъдат добри помощници за повишаване защитните сили на организма и да ви предпазят от настинки и грип.

И двете природни съставки имат чудесен аромат и вкус и са богати на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Ако в следобедните часове се чувствате по-уморени, разбъркайте малко количество мед с канела и си доставете сладост или ги разтворете в чаша топла вода или билков чай.

Помагат при артрит

За тези от вас, които се оплакват от артритни болки, канелата и медът могат да бъдат естествени лекарства за успокояване на неразположенията свързани с това състояние, като скованост, подуване на ставите, болка. Два пъти дневно консумирайте чаша вода, в която сте разтворили мед и канела.

Помагат при сърбеж в следствие на ухапване от насекомо

В купичка смесете малко количество мед с канела. Разбъркайте добре и поставете върху засегнатото място с леки масажни движения. Оставете да подейства няколко минути и изплакнете.

Помагат за поддържането на добри нива на кръвната захар

В канелата се съдържат антиоксидантни флавоноиди. Те имат подобен на инсулина ефект, което помага на глюкозата да се изразходва като енергия, а не да се натрупва излишно в клетките. Медът от друга страна има естествена сладост и рядко може да даде отклонения в нивата на кръвната захар. Комбинирането на мед и канела може да подобри значително състоянието на пациенти, страдащи от диабет тип 2.

Помагат в отслабването

За да постигнете желаната от вас фигура, трябва да се храните балансирано и да спортувате. Но към всичко това е добре да добавите и мед и канела. Разтворени във вода те ще заситят вашия глад към сладко и са чудесен старт на вашата здравословна тренировка.

Намаляват риска от развитието на рак

Учените са открили, че в меда се съдържат големи количества фитохимикали, които са свързани с превенцията на рак. От друга страна, канелата има някои антитуморни свойства, които могат да намалят вероятността от метастази или разпространението на рак чрез туморен растеж.

Благоприятстват храносмилането

Ако имате проблеми с храносмилането, медът и канелата могат да подобрят функционалността на храносмилателната система и да се погрижат за нейното здраве. Може да изпиете чаша вода с разтворени в нея мед и канела след хранене или да поръсите храната си с малко канела, ако сте любител на по-екзотичната кухня.

Това ще намали дразнението в стомаха, което често се случва след консумацията на някои храни.

Свързани статии

Грижат се за кожата

Медът и канелата са едни от най-често използваните натурални съставки за облекчаване на кожни неразположения, както и за превенция срещу бръчките. Те имат антисептични и антиоксидантни свойства и могат да намалят възпалителните процеси на кожата като акнето например.

Нанесени под формата на лек пилинг или маска на лицето, могат да намалят интензивността на пигментните петна, омазняването на кожата и да заличат фините бръчици.

Помагат при сърдечни нарушения

Медът и канелата могат по естествен път да намалят нивата на холестерола и в същото време да осигурят допълнителна защита за здравето на сърцето. Високите нива на холестерола могат да доведат до натрупване на плаки по стените на артериите, като това е причина за появата на атеросклероза, както и на съсиреци в кръвоносните съдове, което крие риск от инфаркт или инсулт.

Снимки: photl

Коментирай
3 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
и поотделно и заедно все са си добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 0 rate down comment
sunshine ( преди 9 години )
izprobvano :)! efekt "polojitelen" .. nooo - iska se volq, rezultatite se poqvqvat sled meseci ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 9 години )