Здраве и красота

Могат ли протеините да навредят на здравето?

Високопротеиновата диета може сериозно да увреди органи и системи в организма

30.05.2014г. / 09 08ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Протеиновите диети станаха много популярни в последно време. Доказано е, че увеличеното количество протеин в диетата за сметка на въглехидратите и мазнините действа редуциращо на теглото.

Хората, борещи се с излишните килограми и изпробвали диетите на Дюкан и Аткинс, знаят колко бърз ефект имат те. За съжаление, той е краткотраен и ако диетите не се поддържат за дълъг период от време, килограмите постепенно се връщат, че и отгоре!

Според изследванията обаче, не само йо-йо ефектът е налице. Протеиновата диета се оказва по-вредна за здравето, отколкото сме предполагали. Това е така, защото увеличеното количество протеин в кръвта повлиява хормона IGF-I (инсулиноподобен растежен фактор 1), който е от групата на соматотропините (хормони, регулиращи растежа на костите и отговарящи за белтъчната и въглехидратната обмяна).

Тази нарушена обмяна се свързва с възможния риск от израждане на тъканта, което я прави много уязвима от поява на рак и ранна смърт. Според проучванията увеличеното количество протеин в организма увеличава риска от преждевременна смърт с до 4 пъти.

Препоръчителната дневна доза протеин варира в зависимост от възрастта, размера и теглото на тялото. Също така стойностите за мъже и за жени са различни. За жени приблизителното количество протеин на ден е 46 г, а за мъже – около 56 г.

Хората, занимаващи се със спорт по-интензивно и младите, чието тяло все още расте и се развива, имат нужда от малко по-голямо количество протеини. Хората над 65-годишна възраст също имат нужда от малко повече протеин, защото с възрастта губят телесна маса.

Протеините могат да увредят бъбреците

Един от основните проблеми при високата консумация на протеини е, че се отразява пряко на бъбреците. Според изследванията е установено, че при хора с бъбречни проблеми нископротеиновата диета има благоприятен ефект върху заболяването. Следователно обратното би следвало да важи с пълна сила – високият прием на протеин е вреден за нормалната работа на бъбреците.

Свързани статии

Протеините са вредни за черния дроб

Увеличеното количество протеини в диетата кара черния дроб да се затруднява в обработката на хранителните вещества, което води до натрупване на токсични вещества в кръвта. Един такъв токсичен продукт от обработката на протеините е амонякът. Черният дроб разгражда амоняка преди бъбреците да го филтрират. Според изследванията твърде много протеин увеличава риска от чернодробни заболявания, именно заради увеличеното количество амоняк.

Протеините увреждат сърцето

Тази констатация може да ни накара да се съсредоточим повече върху качеството на протеините, а не количеството. Червеното месо често се свързва с риска от сърдечносъдови болести. Ето защо протеините, получени от меса и млечни продукти с високо количество наситени мазнини могат да се окажат много вредни за сърцето.

Протеините се свързват с повишен риск от остеопороза

Протеините съставляват 50% от човешките кости. Някои изследователи смятат, че високопротеиновата диета може да доведе до повишена киселинност в кръвта и да повиши съдържанието на сяросъдържаща аминокиселина. За да се предпази тялото от високите нива на pH, то компенсира чрез извличане на калций от костите. Така възниква остеопорозата.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Mdaaaa... ( преди 9 години )
Протеиновата диета е много "вредна"... Но хапчетата за отслабване са изключително полезни... ;) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Силвия ( преди 9 години )
Внимивайте с тия протеинови диети, че е лоша работа! Аз бях на такава и ми се ви свят сума време, много зле ми беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар