Здраве и красота

Причини за задържането на излишни течности в тялото

Хормоналният дисбаланс е една от основните причини

02.06.2014г. / 16 30ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

Нашите тела съдържат предимно вода. Когато обаче тялото ни излишно задържа течности, това подсказва за някакъв дисбаланс. Задържането на течности най-често се изразява в подпухналост на лицето и подути крайници.

Дехидратацията може да бъде причина тялото ви да не функционира правилно. Но какво още може да наруши баланса ? Вижте няколко често срещани причини.

Неправилно хранене

Храненето е една от основните причини за задържането на излишни течности. Консумирането на големи количества храни, съдържащи натрий, е основният виновник да се чувствате и изглеждате подути и подпухнали.

Натрий в големи количества се съдържа в преработените храни, инстантните супи, спагети, в сосовете за овкусяване и т. н. Избягвайте тези храни и намалете до минимум консумацията на готварска сол.

Дефицит на важни витамини

Дефицитът на важните витамини като витамини В1, В6 и В5 също могат да бъдат причина за задържането на излишни течности в организма. Тези витамини се съдържат предимно в червеното месо, рибата, млякото, яйцата.

Добре е да знаете, че консумацията на повече протеинови храни и на по-малко въглехидратни натоварва функцията на бъбреците. Те са важен орган, който отговаря за контрола на течностите в нашето тяло.

Бъбреците често биват наричани филтър на човешкото тяло. Затова балансирайте храненето си и не допускайте дефицит на витамини и минерали.

Хормонални нарушения

Хормоналният дисбаланс е по-често срещан при жените, отколкото при мъжете. Нерядко той е причина за задържането и на излишни течности. Този процес се наблюдава при бременност (тялото запазва повече течности заради плода), като част от предменструалния синдром, менопаузата, проблеми с щитовидната жлеза и други.

Тези жени, които са на хормонална заместителна терапия, също се оплакват от задържане на течности.

Липсата на физически упражнения

Липсата на спорт е в основата на редица здравословни проблеми и единият е задържането на течности. Редовните физически упражнения помагат да подобрите циркулацията на кръв, да детоксикирате тялото си и да изхвърлите излишните течности от организма.

Свързани статии

Затова си направете план за действие, в който всекидневно да се движите активно в рамките на поне 20 минути дори и ако сте бременна.

Прием на лекарства

Има редица медикаменти, чийто прием може да наруши баланса в организма и вие да задържате течности. Такива могат да бъдат стероиди, някои контрацептиви, медикаменти съдържащи естроген, лекарства за високо кръвно налягане, антидепресанти, хормони и много други. Приемът им може да въздейства на естествените процеси на отстраняване на течности от тялото.

Някои заболявания

Редица медицински състояния могат да бъдат причина за задържането на течности. Задържането на течности често е и един от първите признаци за разпознаване на някакво заболяване.

Най-честите от тях са високо кръвно налягане, хронична венозна недостатъчност, цироза на черния дроб, злокачествени лимфен оток, хипотиреоидизъм, алергични реакции, сърдечна недостатъчност, бъбречни проблеми и много други.

Снимка: photl

Коментирай