Здраве и красота

Те лекуват надеждно и с надежда

Специалисти от Анадолу Медицински Център помогнаха на Криси да пребори рака

02.06.2014г. / 09 36ч.
Михаела Лазарова
Снимки: Анадолу Медицински Център

Снимки: Анадолу Медицински Център

Кристиян е единствено и дълго чакано дете на младото семейство Кръстеви от с. Кошарица, Несебър. През лятото на 2012 г. започва да се оплаква от силни болки във вратлето.

Неврологични прегледи и няколко ядрено-магнитни резонанса показват, че детето има образувание във вратлето, което след операция се оказва злокачествено. Бащата на детето чува от свои приятели за Анадолу Медицински Център и семейството решава да замине за истанбулската клиника и да вземе второ медицинско мнение.

Свързват се с Мустафа Мехмедов, който съдейства за консултациите и ги съпровожда до болницата. Лекарите в Анадолу Медицински Център правят наново всички изследвания и поставят още по-страшната диагноза PPNET – много по-лош и много по-агресивен на вид тумор, който се е увил между гръбначните прешлени.

Семейството веднага взема решение – ще лекуват Кристиян в Анадолу Медицински Център. Още в началото лекарите определят индивидуален план на лечение за Криси, назначават му 14 химиотерапии и 32 курса лъчетерапия.

След четвъртата химиотерапия се получава регресия и туморът изчезва напълно. Лъчетерапията е назначена от проф. Енгин, който преценява, че Кристиян е малък за Кибер Нож и по тази причина сеансите се правят с ултрамодерната и прецизна технология Truebeam.

Лечението на детето продължава година и половина. От болницата помагат на семейството да им бъдат издадени временни паспорти от полицията, за да увеличат престоя си в Турция до пълното излекуване на детето.

Майката Любомира разказва колко добре са се чувствали и тя и Криси през цялото време в Анадолу Медицински Център. „Медицинските лица, лекарите, сестрите, целия обслужващ персонал, преводачките, всички бяха до нас през цялото време. А Мустафа Мехмедов и до ден днешен е като баща за детето ми. Ние сме като едно семейство с тях, защото и те не ни изоставиха в най-трудните моменти.“, казва Любомира и се усмихва. Когато постъпват в болницата за първи път, онкологът д-р Алп Йозкан казва на малкия Криси: „Сега ще ти обясня накратко, защо си тук, какво ще правим, каква е нашата роля и задача.” Оттогава Криси си знае, че това е неговият доктор, вярва му безрезервно, спокоен е, знае, че може да разчита на този човек.

Любомира е силно впечатлена и от проф. Кайхан Енгин, който назначава лъчетерапията на Криси: „Изключителен човек! Той беше близо до нас през цялото време и ни помогна да е по най-лесния, най-безболезнения начин за детето. Уникален е – и като доктор, и като човек“, разказва с блеснали очи младата жена.

Въпреки, че сега малкият второкласник е добре, д-р Алп Йозкан планира да извлече и замрази здрави стволови клетки от Криси. „Докторът не е свършил своята работа дотук. Той продължава да живее с историята на моето дете и да мисли всичко най-добро за него.“, просълзява се младата майка на Кристиян.

Любомира е най-силно впечатлена от загриженото, приятелско и хуманно отношение на целия медицински персонал към детето й. „Правеха много мили жестове. Те не само изпълняват задълженията си, те знаят как да те предразположат, знаят как да ти дадат сигурност.

Бяха до нас и аз наистина се чувствах спокойна и вярвах. Имах вяра. Те спасиха живота на детето ми.“ И до ден-днешен семейството на Криси поддържа връзка с всички от болницата. Кристиян си пише със сестрите и преводачките от Анадолу Медицински Център, обажда им се, пожелават си „лека нощ“.

Майката контактува с д-р Алп Йозкан постоянно. „24 часа в денонощието аз мога да му звъня за всяко едно нещо. Реагират светкавично и разчитам на тях по всяко време, във всяко отношение, за всичко. И се чувствам сигурна и спокойна.“, казва младата майка.

Любомира приключва разговора с думите: „Много хора ми казват, че Господ ме обича и на силните дава тежки изпитания, най-трудните и най-тежки изпитания. Това е писано, това е трябвало да се случи. Аз наистина съм много благодарна, че постъпихме в Анадолу Медицински Център“.

Снимки: Анадолу Медицински Център

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Милена Пандурска ( преди 9 години )
Според мене не е трябвало изобщо да го лекуват тук детето и много хубаво е че сте е ориентирали към Анадолу медицински център...ако беше останал тук сега да не е между нас,но за много голямо щастие на всички детето е излекувано!!!Браво за силния дух желая му много здраве,щастие,късмет и много успехи в живота :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар