Здраве и красота

„Забраненият плод“ преди лягане

Какво в менюто ни трябва да избягваме преди сън

04.06.2014г. / 17 44ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора са склонни да губят съня си, заради стреса от ежедневието. В тези моменти хладилникът се оказва много добър приятел. Приятел в утехата, но не и на стройната фигура и здравословното ни съществуване.

Храната, която консумираме непосредствено преди лягане или в малките часове на нощта, може драстично да повлияе на здравето и добрата почивка, от която се нуждае организмът, за да пребори стреса. Кои храни не бива да консумираме преди лягане, за да избегнем негативните ефекти за здравето?

Кофеин

Кофеинът е стимулант, който предизвиква силен ефект върху мозъка, а това от своя страна кара хората да стоят повече време будни. Така мозъкът не може да почива качествено и умората и напрежението се натрупват заедно със стреса в организма.

Алкохол

Може да си мислите, че една-две чаши алкохол ще ви помогнат да заспите по-бързо, но тези схващания са едни от най-разпространените митове. Като повечето митове, те се оказват неверни! Алкохолът може и да ви направи сънливи за момент, но не очаквайте сънят ви да е стабилен и здрав, какъвто би бил ако си легнете трезви.

Газирани напитки

Газираните напитки и най-вече колата, съдържат мощна комбинация от захар и кофеин, които крият риск да останете будни до много късно. Това отново е пречка за качественото отпочиване на мозъка. Освен това ще се заредите с напълно излишни калории точно преди лягане, когато няма да можете дори да ги изразходвате.

Пикантна храна

Пикантната храна поначало може да увеличи риска от поява на стомашни киселини. Вечер, когато сте най-малко активни, преработката на тази по-тежка храна става още по-трудна и има голяма вероятност да започнете да усещате подуване и неудобство в коремната област.

Червено месо

Червеното месо е изпълнено с мазнини и месни протеини, които отнемат прекалено много време за храносмилане. Ако консумирате червено месо непосредствено преди лягане, тялото ви ще трябва цяла нощ да се бори с него. Това също би могло да предизвика спазми и неудобство. Ако в менюто ви влиза червено месо, гледайте да го изядете поне 4 часа преди да си легнете.

Свързани статии

Пържена храна

Пържените храни също отнемат прекалено много време за обработка, тъй като са изключително наситени с мазнини. Не само че могат да предизвикат дискомфорт по време на сън, но и рискът от натрупване на излишни килограми е много по-голям, ако наблягате на пърженото преди лягане.

Шоколад

Шоколадовите десерти с високо съдържание на захар и мазнини са едни от най-неподходящите за късните часове на денонощието. Те водят до внезапен и мощен прилив на въглехидрати в момент, в който мозъкът и тялото ви имат нужда от тъкмо обратното.

Сладолед

Сладоледът е вкусен, изглежда лек десерт на пръв поглед, но може да има много неблагоприятен ефект върху организма и фигурата в късните часове. Усвоява се лесно, съдържа огромно количество въглехидрати и мазнини, които развалят фигурата, пречат на съня и дори според някои проучвания предизвикват кошмари и неспокойство!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
йордан ( преди 9 години )
ям от всичко,обаче нямам проблем със съня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 0 rate down comment
вечер ( преди 9 години )
Ами то нищо интересно не остана след изброяването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар