Здраве и красота

Безплатни анонимни изследвания за хепатит B и C в София

Национална пациентска организация ще провежда безплатни скринингови акции и акция по кръводаряване на второто изложение „Мисия здраве“

05.06.2014г. / 14 01ч.
Аз жената
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

За втора поредна година Национална пациентска организация ще вземе участие в изложението „Мисия Здраве“, което ще се проведе пред паметника на Съветската армия в София, в периода 6-8 юни 2014 г. В 3-те дни от Изложението, на шатра номер 9 на Национална пациентска организация, ще се проведат скринингови изследвания за хепатит B и C, офталмологични прегледи, както и акция по кръводаряване.

В първия ден от Изложението (6 юни) ще се проведе акция по кръводаряване. Повод за провеждането на подобна инициатива е Световният ден на кръводарителя (14.06.14), като целта й е да помогне за популяризирането на кръводаряването в България.

Защо кръводаряването е важно за нас?

Защото всеки акт на кръводаряване спасява човешки живот. Защото кръводаряването отнема незначително време от живота на дарителя, а на нуждаещите се от кръвопреливане подарява целия живот. Защото за 1 от 7 постъпили в болница всяка нощ, дарената кръв ще се окаже безценна и ще спаси живот. Защото на всеки 1000 души, едва 7 са дарявали кръв.

Свързани статии

Желаещите да променят статистиката и да подпомогнат спасяването на човешки живот са добре дошли в интервала между 12:00 и 18:00 ч. Инициативата се провежда съвместно с Национален център по трансфузионна хематология и Български Алианс за Кръводаряване.

По време на втория ден от Изложението (7 юни), от 11 до 18 ч. (или до изчерпване на тестовете), ще се проведе безплатна и анонимна скринингова акция за наличие на вирусни хепатити B и С. Скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място от представители на НСБХ „Хепасист“, в рамките на 5 до 10 минути след вземането на кръв. За провеждане на изследването няма ограничения за консумацията на храна и напитки. Подобни акции се провеждат в рамките на почти всяко изложение, тъй като интересът към тях е изключително голям и в рамките на акцията обикновено успяват да се изследват много голям брой хора.

В последния неделен ден от Изложението (8 юни), Национална пациентска организация, с подкрепата на Очен лазерен център „Вижън“ ще извършват безплатни профилактични прегледи за здравето на вашите очи. В интервала от 11 до 16 ч. организаторите и медицинските специалисти ще очакват всеки, който иска да провери своето зрение.

Коментирай