Здраве и красота

6 сигурни знака, че ви липсват протеини

Леките контузни рани се възстановяват по-бавно

09.06.2014г. / 12 11ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

Достатъчният прием на протеини помага да изградите мускулна маса и да изгорите голяма част от излишните мазнини. Мъжете се нуждаят от повече храни, богати на протеини, в сравнение с жените.

Най-общо трябва да се стремите около 10% от вашето дневно меню да е съставено от протеини. Дефицитът им може сериозно да се отрази на вашето здраве и ежедневни навици. Вижте как.

Усещате умора

Липсата на енергия често се проявява като умора, дори и като апатия. Обърнете внимание на това кога се чувствате по-уморени. В края на деня е нормално да усещате нужда от почивка, но ако допреди седмици сте били енергични и не сте се нуждаели от кратка следобедна дрямка, вероятно организмът ви се нуждае от протеини.

Усещате слабост при повдигането на тежести, както и по време на крос, йога или друга физическа активност

Когато вашите мускули не получават достатъчно протеини, те не са в състояние да се възстановят след тренировка и като цяло не работят както трябва, защото това зависи от протеините.

Когато менюто ви е бедно на протеини, вие не усещате мускулната сила, а също така е трудно и да изградите мускули. Външният вид и размерът на мускулите също зависи от начина на хранене.

Леките контузни рани се възстановяват по-бавно

Забавеното възстановяване не се отнася само за мускулите след една добра тренировка. Когато на организма му липсват протеини, ще му отнеме повече време да възстанови повърхностните наранявания, тъй като на кожата и липсват необходимите елементи, за да генерира нова тъкан.

Косата ви пада

Има редица медицински състояния, които могат да са причина за падането на косата. Организмът има способността да се опазва. Когато ви е не получавате достатъчно протеини, тялото ви минава в режим на опазване.

Наред с други промени, които настъпват, то спира разхода на ценните протеини и това се отразява на състоянието на косата. Тя става слаба, накъсана и пада.

Свързани статии

Глезените, китките или други части на тялото са подути

Подуването на крайниците може да се дължи на много причини, една от които е дефицит на протеини. Храненето е от изключително значение за излишното задържане на течности.

Протеините от своя страна спомагат за регулирането на това задържане. Когато не консумирате достатъчно от тях, течността се задържа и това ви кара да изглеждате и да се чувствате непривлекателно.

Вашите нокти са чупливи

Това е един от най-първите признаци, че организмът ви се нуждае от протеини. Грубите и чупливи краища на ноктите, линиите по тях означават, че не само не се храните здравословно, но и че сте допуснали дефицит.

снимка: photl

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Мадам Фани ( преди 9 години )
По отвлечена и помпозна статия не бях чел !И в крайна сметка какво представляват протеините /белтъчините/ и от къде можем да си ги набавим ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 0 rate down comment
Дани ( преди 9 години )
Ама с протеините не бива и да се прекалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време