Здраве и красота

Популярни заблуди за акнето

На които не бива да се вярва

07.06.2014г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всички сме чували множество теории за акнето, механизмите на възпаляването и разпространението му. Много от тях се оказват абсолютна заблуда. От слагането на паста за зъби по лицето до промиването му с какви ли не препарати, само и само да се отървете от акнето, бабините деветини са безброй. Но колко от тях наистина действат?

Мит: Само тийнейджърите имат акне

Популярна заблуда е, че само в тийнейджърска възраст се появява акне и след израстването, то отшумява. В много случаи е така, но съществува и акне при възрастни, както и такова, обусловено от хормонален дисбаланс.

Дори акнето да е започнало в училищна възраст, то може да продължи да се развива и след това, вместо да затихне.

Мит: Честото миене на лицето предотвратява разпространението на акнето

Проучванията показват, че измиването на лицето два пъти на ден е напълно достатъчно, за да се отървете от мръсотията и мъртвите клетки, както и излишния себум. Прекомерното измиване води до пресушаване на кожата, в резултат на което секрецията на себум се увеличава, а заедно с него и появата на още нови пъпки.

Свързани статии

Мит: Носенето на грим утежнява акнето

Истината е, че не е нужно да се лишавате от носенето на грим напълно. Достатъчно е той да е съобразен с деликатната ви кожа, и няма никакъв проблем. Много съвременни козметични продукти съдържат салицилова киселина и бензоил пероксид, които са ефикасни срещу акнето, така че няма проблем да ги ползвате.

Мит: Използването на повече медикаменти и кремове помага за спирането на акнето

Злоупотребата с лекарства и мазила срещу акне не само че няма да помогне, но може и да влоши положението. Често тези продукти предизвикват сухота и лющене на кожата, което активизира още повече симптомите на акне.

Мит: Пастата за зъби ефективно повлиява акнето

На пръв поглед пастата за зъби може да изглежда ефективна, защото като изсъхне, притъпява симптомите на сърбеж и болка. Но това е временен ефект, който няма нищо общо с лечението на акнето.

Пастите за зъби съдържат натриев лаурил сулфат, който дори запушва порите, а това е предпоставка за влошаване на акнето и дори парене по кожата.

Коментирай