Здраве и красота

Да предотвратим начупването и накъсването на косата!

Винаги използвайте балсам

09.06.2014г. / 15 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Начупването и накъсването на косата е проблем както за много жени, така и за някои мъже. За съжаление, много хора не знаят как точно да се грижат за косата си, за да предотвратят този проблем, който в крайна сметка води до изтощение на косъма.

Какво съветват експертите за намаляване на начупването и накъсването на косата?

Измивайте косата си само 2-3 пъти седмично

Измиването на косата всеки ден кара косъма да изсъхва прекомерно, заедно с кожата на скалпа, което я прави груба и чуплива. Премиването и прекалено честото измиване карат кожата на главата да изсъхва твърде много. Това предизвиква свръхсекреция на себум в отговор и в крайна сметка прави косъма по-податлив на счупване.

Използвайте шампоани без сулфати

Сулфатите са често срещана съставка в много шампоани и средства за измиване на тялото, които създават по-богата пяна. За съжаление, това е изключително вредно за кожата и косата, тъй като предизвиква прекомерно изсушаване, в резултат на което се получава неприятното начупване и накъсване.

Избирайте шампоани без сулфати. Те измиват далече по-нежно косата и я защитават от вредните влияния на околната среда и UV-лъчите.

Свързани статии

Винаги използвайте балсам

Балсамът е жизненоважен за поддържането на краищата на косата гладки и меки. Той помага за задържането на влагата в косъма, което го прави по-жив и по-силен. Ако косата ви е по-мазна и балсамът я прави още по-утежнена, слагайте го само на краищата, но не пропускайте.

Не използвайте сешоар

Сушенето със сешоар е много по-лесно и бързо, освен това придава желания вид на вашата прическа. Но прекомерната му употреба вреди сериозно на здравето на косъма. Силната струя на сешоара дехидратира косъма и го прави по-сух. Това го прави по-чувствителен и крехък, причинявайки повече щети на косата. Когато е възможно, оставяйте косата да изсъхне по естествен път.

Избягвайте нагряващи уреди за красота

Пресите за изправяне, машите за къдрене и всички устройства, които загряват прекомерно косата, са безкрайно вредни за здравината й. Изцеждат до капка влагата от косъма и го карат да се начупва прекалено. Опитайте се да редуцирате употребата им до минимум, или само когато се налага.

Ако нямате тази възможност да се лишите от употребата на тези уреди, използвайте козметични продукти, спрейове и серуми за предпазване от топлинно увреждане.

Коментирай