Здраве и красота

Кучетата откриват рак?!

Как домашните ни любимци и първи приятели на човека ни помагат в ранната диагностика на злокачествени заболявания

09.06.2014г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Най-добрите приятели на човека – кучетата, са наши спътници от хилядолетия. Те са до нас още от зората на човечеството. Толкова много сме сплели общите си пътища, че някак не можем да си представим съществуването си без компанията на четириногите ни любимци.

Те са не само наши приятели, но и помощници. Лабрадорите и ретрийвърите напоследък все по-масово се използват като кучета-водачи, помощници на незрящите хора, санбернарите – като планински спасители, кучетата от породата Нюфаундленд са чудесни водни спасители, а немските овчарки – безупречни полицаи!

Последните проучвания показват, че кучетата могат да бъдат полезни и в още една много важна насока – ранното откриване на рак. Оказва се, че точността на кучешкия нос в това отношение е до 98%.

Две 3-годишни женски немски овчарки били обучени във Ветеринарния център на италианското Министерство на отбраната в разпознаването на специфични летливи органични съединения, отделяни при рак на простатата.

Кучетата анализирали повече от 400 проби от урина, като едното куче открило рак на простатата сред пробите с точност 100%, а другото – с 98%. Ракът на простатата не е единственият рак, който кучетата усещат. Нашите приятели разпознават успешно рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво, пикочния мехур, кожата, белия дроб обикновено чрез помирисване на пробите.

Свързани статии

Ракът причинява отделяне на специфични миризми от тялото и екскрементите на човека, които са разпознаваеми единствено за неколкократно по-сензитивния кучешки нос. Кучетата имат 220 млн. обонятелни клетки в носовете си, докато хората едва 50 млн.

В допълнение на лабораторните изследвания за това как кучетата успяват да открият рака, има и свидетелски разкази на хора, чиито животни са усетили по някакъв начин промяната в телата им или на близките им.

Много стопани разказват как кучетата им упорито душели или побутвали частта на тялото, където в последствие се оказало, че има тумор. Особеното поведение на тези умни и чистосърдечни пухкави топки никога не бива да се пренебрегва! Може би те се опитват да спасят любимите си стопани!

Коментирай