Здраве и красота

Какво ни дехидратира, освен жегата?

Кое да избягваме в консумацията през лятото?

18.06.2014г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

През лятото е много важно да останем хидратирани, за да избегнем проблеми, предизвикани от жегата и липсата на достатъчно течности. В летния сезон голям проблем се оказва загубата на вода от тялото, тъй като тя е по-интензивна, в сравнение с приема.

Не само жегата и изпотяването предизвикват засилена дехидратация на тялото. Оказва се, че има някои храни и напитки, които предизвикват допълнително дехидратиране на организма и затова не са препоръчителни за интензивна консумация през лятото.

Ябълков и винен оцет

Ябълковият оцет е домашен лек за много и най-различни състояния, включително диабет, висок холестерол, помощник е в отслабването, но може да предизвика обезводняване, защото има диуретично действие. Не прекалявайте!

Кофеин

Кафето отдавна е установен диуретик. Въпреки това, много хора не се лишават от него в летните жеги. И не е и нужно да изключвате любимата си тонизираща напитка от лятното си ежедневие! Просто се уверете, че го консумирате винаги с достатъчно съпровождащи течности! За предпочитане минерална или изворна вода.

Овес и червени боровинки

Овесът съдържа силициев диоксид, който е естествен диуретик. Той помага за естественото извеждане на излишните течности от организма, но прекомерната му консумация води до дехидратация.

Червените боровинки и соковете от тях имат подобно действие. Те дори са основна съставка в някои билкови медикаменти за ускоряване на диурезата и премахване на пикочни инфекции.

Свързани статии

Пресни плодове и зеленчуци

Някои плодове и зеленчуци могат да действат като диуретик. Такива са динята, краставицата, целината и лукът. При нормални порции те могат да ви помогнат да задържите необходимите нива на течностите в организма. Но злоупотребата отново крие рискове от загуба на вода.

Протеини

Много хора напоследък се обръщат към протеиновите диети заради тяхната бърза ефективност. Но наблягането само на протеини може да крие доста рискове, особено в задаващите се жеги. Ако правите подобна диета, постарайте се да пиете достатъчно течности.

Аспержи

Аспержите са добре известни с промяната в цвета на урината, която предизвикват. Това е така, благодарение на аминокиселината аспарагин, намираща се само в това растение, която действа като директен диуретик. Тя е ефикасна за прочистване на уринарния тракт от инфекции и други болезнени състояния, но не трябва да се злоупотребява с нея, защото може да предизвика сериозна загуба на течности.

Коментирай