Здраве и красота

Плодове, подходящи за диабетици

На кои плодове да се набляга?

11.06.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Фруктозата е форма на захарта, присъстваща в плодовете, която обаче има отрицателно въздействие върху хората, страдащи от диабет, както и за хората с наднормено тегло. Но ако имате диабет, а ви се ядат сладките и ароматни сезонни плодове, не се притеснявайте! Лекарите насърчават диабетиците да консумират конкретни плодове, за да не нарушават баланса на кръвната захар. Кои са най-подходящите плодове за диабетици?

Червен грейпфрут

Грейпфрутът напомня портокал или сладък лайм, но сладостта му е далеч по-малка. По-наситен е откъм кисела и горчива нотка. Грейпфрутите са най-здравословният плод за диабетици. Препоръчително е да се консумира по половин грейпфрут на ден, не повече.

Горски плодове – боровинки, малини, къпини, ягоди

Всички обичат горските плодове във всичките им варианти. Изберете любимите си и бъдете сигурни, че ще си осигурите необходимите антиоксиданти за деня. Освен това горските плодове осигуряват необходимите фибри, малко количество въглехидрати, а в същото време – огромно количество витамини. ¾ чаша плодове е напълно достатъчно за ден.

Пъпеш, диня

Динята и пъпешът са много подходящи за хора, страдащи от диабет, тъй като са много богати на витамини В и С, както и на бета-каротин, калий и ликопен. Едно парче от тези два любими летни плода е не само чудесен вариант за разхлаждане в жегата, но и за безопасно хапване на десерт.

Череши

Черешите имат антиоксидантни свойства, съдържат малко въглехидрати и съответно имат нисък гликемичен индекс. 12 череши на ден са достатъчни.

Праскови

Много хора не ги обичат заради мъхестата им обвивка, но абстрахирайки се от този факт, трябва да признаем колко полезни са те! Добър източник са на витамин А и С. Съдържанието им на въглехидрати е ниско, като същевременно са богати на необходимите калий и фибри.

Свързани статии

Кайсии

Те също са с ниско съдържание на захари, богати са на фибри, витамин А. В диетата на диабетиците не бива да се включва повече от една кайсия на ден.

Ябълки

Когато ви се дояде ябълка, не я белете! Кората на ябълката е богата на антиоксиданти, витамин С и много, много фибри!

Киви

Кивито е изключително богато на калий, фибри и витамин С, затова е добре да го включите в диетата си. Съдържа малко количество въглехидрати, колкото са необходими за диабетиците. Едно киви е достатъчно за деня.

Круши

Крушите са много сладък плод, затова трябва да се консумират в малки количества. Но голямото количество фибри и витамини го прави изключително подходящ плод за диабетици, така че не го подминавайте! Не изяждайте повече от една малка круша на ден!

Коментирай