Здраве и красота

Да отслабнем чрез собствения си лептин!

Какво представлява лептинът и как да го използваме във вталяването?

13.06.2014г. / 17 43ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много е казано вече за теглото, отслабването, храните, които трябва да консумираме, за да сме с неотразима фигура и здрави. Една от най-новите тенденции в диететиката и здравословното хранене е консумацията на храни, повишаващи нивото на лептина, което способства за редукцията на тегло.

Лептинът е пептиден хормон, който играе ключова роля в регулирането на приема и разхода на енергия в организма, включително на апетита и метаболизма. Този хормон понижава апетита, но и повишава температурата на тялото, така че да се изразходва и енергия заедно с притъпяването на чувството на глад.

Лептинът се произвежда от мастните клетки. Веднъж попаднал в кръвта, той се транспортира до хипоталамуса, където стимулира центъра за ситост и удоволствие. С натрупването на излишни килограми човешкият мозък става все по-малко чувствителен към лептина и затова се затруднява неговата функция.

Свързани статии

Кои храни повишават производството и правилното усвояване на лептина, така че да отслабнем?

Най-подходящи за този тип хранене са листните зеленчуци и продуктите с най-голямо съдържание на фибри. Те стимулират пряко производството на лептин и са предпоставка за правилното му усвояване от организма.

Високовъглехидратните храни понижават чувствителността на мозъчните клетки към лептина. Глюкозо-фруктозен сироп от царевица, например, води до рязко снижаване чувствителността към лептина и провокира не само преяждане, но и прекалено често ядене. Това в крайна сметка води до затлъстяване и развитие на редица заболявания, свързани с метаболизма.

Храни, които съдържат прости нишестета също трябва да бъдат строго избягвани, както и преработени храни, бяло брашно, прекомерна консумация на картофи.

Снимка: Thinkstock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
др тошев ( преди 4 години )
Лептинът се произвежда, както витамин Д, чрез ултравиолетовата слънчева светлина. Без излагане на слънце каквото и да ядете ефект няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар