Здраве и красота

Черешите забавят стареенето и помагат в отслабването

Помагат и да се възстановите след тренировка

16.06.2014г. / 09 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Лятото изобилства от пресни, вкусни, сочни и полезни плодове. Плодовете са важни за поддържането на добра фигура, здраве и тонус. Особено полезни са черешите. Вижте няколко добри причини да ги консумирате всекидневно.

Богати са на витамини

Черешите изобилстват от витамини А, B, C и E. Всекидневната консумация на вкусните плодове ще ви даде необходимата дневна доза витамини, за да бъдете здрави, а кожата и косата ви сияйни.

Черешите може да ги консумирате и под формата на пресен сок. Нанесен върху кожата, той ще помогне за изравняването на тена й и премахването на тъмни петна. Специалисти смятат, че продължителната употреба на сока от череши върху кожата може да помогне и за нейната регенерация.

Помагат да се възстановите след тренировка

Има храни и напитки, които са подходящи преди и след тренировка. Черешите са подходящи за след тренировка, тъй като спомагат на мускулите да се възстановят по-бързо. Преди спорт може да пиете пресен сок от череши.

Черешите помагат да облекчите артритните болки

Ако страдате от артрит или подагра ежедневието ви е съпътствано от редица неразположения. Всекидневната консумация на череши може да намали болката, подуването и сковаността на ставите.

Борят се с раковите клетки

Черешите са богати и на антиоксиданти, наречени антоцианини. Доказано е, че те се борят успешно срещу раковите агенти. Освен това тези антиоксиданти контролират растежа на раковите клетки.

Полезни са за здравето и красотата на косата

За да имате здрава и силна коса, тя се нуждае от достатъчно витамини. Един важен витамин за красивата коса е витамин А. Благодарение на него кожата на скалпа е хидратирана. Витамин А спомага и за отделянето на ретиноева киселина, която е важна за космените фоликули.

Поддържането на добро кръвообращение също е от значение за здравината на косата и за нейния бърз растеж. Това се случва благодарение на витамин В, който се съдържа в черешите.

За да заздравите космените фоликули трябва да консумирате достатъчно количество витамин С. Той подхранва косъма, намалява косопада, цъфтежа на косата и стимулира растежа на нови космени фоликули.

Забавят процеса на стареене

За да забавите процеса на стареене трябва да спортувате, да се храните здравословно и в менюто си да включите и плодове като черешите.

В сравнение с останалите плодове, в тях се съдържат големи количества антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в тялото, правещи кожата да изглежда по-вяла и стара.

Свързани статии

Осигуряват спокоен сън

За да имате добър сън, тялото ви се нуждае от вещество, наречено мелатонин. Благодарение на неговото отделяне вие имате хубав сън, а на сутринта се чувствате и изглеждате свежи и по-красиви.

Но ежедневният стрес и натоварване могат да повлияят негативно върху него. Затова няколко часа преди сън хапвайте по една малка купичка череши.

Подходящи са за диета

В една чаша от плодовете се съдържат около 100 калории. Това ги прави идеална здравословна и лека храна през летните дни, защото може да ги хапвате по всяко време и дори да замените с тях основно хранене.

Благодарение на черешите ще поддържате и един добър pH баланс на организма.

Консумирайте всекидневно череши през цялото лято, за да поддържате и нормално кръвно налягане, както и здрава сърдечна система.

Снимка: photl

Коментирай