Здраве и красота

Чести грешки, които увреждат косата

Не измивате косата достатъчно често

13.06.2014г. / 12 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Всяка жена би искала да има гъста и силна коса. Поддръжката обаче изисква непрестанни грижи и внимание. За да имате красива и здрава коса е необходимо да обърнете внимание дали допускате някои от следните грешки!

Взимате прекалено горещи душове

Горещата вода дехидратира косъма, което води до изсушаване и накъсване. Така косата става по-склонна към оредяване и начупване. Не само че чрез миенето на косата измивате и естествените масла от кожата, но и горещината уврежда директно скалпа, което рефлектира върху корените на косата.

Използвате нагорещени инструменти за стилизиране

Горещата струя на сешоара, горещата преса или маша за коса правят косъма незащитен. След като кутикулата на косъма се увреди, той става много по-податлив на счупване и накъсване.

Ограничете употребата на нагряващи средства за поддържане на прическата или нанасяйте спрей за топлинна защита.

Спазвате строга диета

Гладуването се отразява много зле на цялото тяло, в това число и на косата. Хората, страдащи от анорексия обикновено имат тежка загуба на коса. Косата е изградена основно от протеин, затова е добре да се набляга на рибата, бобовите растения, пилешкото.

Небрежно отношение към мократа коса

Много жени не осъзнават, че мократа коса е много по-податлива на увреждания от сухата, тъй като защитната кутикула на косъма е леко по-повдигната заради омекването след душ. В никакъв случай не трябва да решите, дърпате, разтривате интензивно с хавлиена кърпа, докато косата е прекалено мокра. Ще увредите сериозно косъма.

Носите твърде стегнати прически

Опъването на косата през целия ден уврежда както косъма, така и скалпа. Космените фоликули са под постоянно напрежение, а това е предпоставка за по-лесното падане на голям брой косми. Рискувате да допуснете косата ви да оредее.

Свързани статии

Използвате прекалено силни фиксатори

Прекомерната употреба на дълготрайни лакове, спрейове и пяна за коса, е вредно за косъма. Те обикновено са с високо съдържание на алкохол, което прави косата суха и чуплива. В никакъв случай не четкайте косата, докато е с фиксатор.

Взимате таблетки за орална контрацепция

Тези таблетки съдържат хормони, към които косата е чувствителна. Грешните хапчета могат да увредят косъма. Хапче, което съдържа андрогени може дори да доведе до загуба на коса.

Стоите прекалено много на слънце

Сега е летният сезон, в който стоенето на плажа и разходките на слънце са непрестанно занимание. Вредните UV-лъчи атакуват директно косъма като разрушават еластичността и здравината му. Продължителното излагане на слънце води до суха и накъсана коса с провиснали краища.

Не миете косата достатъчно често

Погрешно е схващането, че миенето на косата често ще увреди косъма. Това не е вярно. По-лошото е да оставите върху косъма да се натрупат мръсотия и мъртви клетки. Това носи много повече вреди от честото миене. Ако изберете точните козметични продукти, няма да имате проблем с честото миене.

Коментирай