Здраве и красота

Хронична умора – какво я причинява?

Основни грешки в ежедневието, които пречат да се чувствате бодри

16.06.2014г. / 17 07ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Често ли се чувствате уморени? Апатични? Нямате желание за никаква дейност и искате да се приберете вкъщи и да легнете пред телевизора!

Ако чувствате постоянна умора, дори след като сте си починали през уикенда, значи имате сериозна липса на енергия. Ще се наложи да направите някои сериозни промени в начина си на живот и лошите навици, които играят важна роля за запазването на енергията.

Кои са най-изненадващите причини, поради които можете да чувствате силна умора през цялото време?

Консумирате по-малко вода

Дехидратацията се отразява много зле на организма и на енергийните запаси. Загубата на течности води до намаляване обема на кръвта в кръвоносните съдове. Това може да доведе до съсирване на кръвта. Състоянието затруднява сърцето в изпомпването на кръвта, което от своя страна затруднява достигането на важни хранителни вещества до всички органи. Пийте течности по-често!

Не консумирате достатъчно храни, богати на желязо

Недостигът на желязо в организма също може да ви накара да се чувствате уморени и слаби. Уверете се, че консумирате достатъчно храни, богати на желязо, за да предотвратите хроничната умора. Такива храни са листни зеленчуци, зеле, яйца, боб, червено месо и ядки.

Свързани статии

Пропускате тренировки, когато сте уморени

Естествено е да не ви се тренира, когато не усещате капка енергия в тялото си. Това обаче е груба грешка. Това, че чувствате умора, не означава, че упражненията няма да ви дадат необходимата енергия, за да довършите ежедневните си ангажименти!

Редовното трениране в продължение на 20 минути 3-4 пъти в седмицата намалява нивата на уморяемост, прави хората по-издръжливи и дейни през деня.

Пропускате закуската

Много хора, пазещи диета или с нередовен дневен режим, пропускат закуската. А тя е едно от основните енергийни хранения през деня, особено в старта му! Лишаването от закуска означава да лишите организма си от жизненоважните за него хранителни вещества за отскок, каквито са въглехидратите. Пропускайки закуската изтощавате тялото си и го карате да се затрудни в задоволяването на ежедневните ви потребности.

Не ядете здравословна храна

Ако през работния ден наблягате на бърза закуска, сандвич на бюрото, шоколадови десерти и бисквити, не очаквайте да получите прилив на енергия. Не само, че ще повишите рязко нивата на кръвната захар, но след това рязко ще усетите спад в енергийния заряд. За да се почувствате енергични и дейни, консумирайте здравословна и балансирана храна, която повишава енергийните запаси, като ядки, семена, сьомга, сладки картофи, кафяв ориз и др.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 9 години )
Свободно време