Здраве и красота

Да се погрижим за напуканите пети

Масло от жожоба и кокосово масло омекотяват и подхранват кожата на петите

14.06.2014г. / 13 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Напуканата кожа на петите не само, че изглежда отблъскващо, но и понякога може да бъде болезнена. За да бъдат петите ви красиви трябва всекидневно да полагате грижи за тях и периодично да си правите педикюр.

Споделяме няколко домашни грижи, които може да правите всеки ден за премахването на мъртвата кожа, както и за подхранване и освежаване.

Растителни масла

Разнообразието от растителни масла може да бъде използвано за лечение и профилактика на напуканите пети. Особено полезни за кожата са зехтин, сусамово масло, кокосово масло, бадемово масло, масло от гроздови семки.

Вечер преди лягане масажирайте краката с някои от тези масла. Ако не ви е горещо обуйте и тънки памучни чорапи, за да могат маслата да проникнат по-добре в кожата.

Грижа за пети с оризово брашно

Ексфолирането на кожата на петите ще помогне да премахнете мъртвите клетки и ще предотврати повторно напукване. За да си направите домашен скраб, направете на брашно в кухненски робот малко количество ориз.

Добавете към него мед, зехтин или масло от бадеми. Потопете си краката за 10 минути в топла вода, а след това масажирайте няколко минути с ексфолианта.

Розова вода и глицерин

Комбинацията от глицерин и розова вода е подходяща грижа за напукани пети. Глицеринът ще помогне за омекотяване на напуканите пети, а розовата вода е богата на витамини A, B3, C, D, и E, а също така има антибактериални и антисептични свойства.

Свързани статии

В купичка смесете равни количества от двете съставки и нанесете като крем върху петите, който да престои цяла нощ.

Маска за напукани пети с банан и авокадо

Направете на пюре половин банан, половин авокадо и добавете към тях малко количество зехтин. Нанесете маската върху предварително измити и подсушени крака за 10 минути.

Овесени ядки и масло от жожоба

Направете на брашно малко количество овесени ядки (в кухненски робот) и към него добавете масло от жожоба. Трябва да се получи гладка смес. С леки масажни движения масажирайте измитите крака и оставете да подейства около 15 минути. Маслото от жожоба ще се погрижи за напуканата кожа.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
=/= ( преди 9 години )