Здраве и красота

Вредни ли са семките на динята?

Предстои сезонът на дините

17.06.2014г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Предстои сезонът на дините, които чакаме с нетърпение. В жегата може би няма по-разхлаждащ плод от динята. Хем е освежаваща, хем сладка, консумира се студена и е любима на много хора.

Дали семките на динята са вредни за поглъщане е въпрос, който мъчи много хора. Удоволствието от яденето на сладката диня може да се помрачи тотално, ако тя е пълна със семки. Много хора ги поглъщат, други старателно ги премахват с ръце, трети ги плюят – изобщо, семките са досадно обстоятелство, що се отнася до динята.

Истината е, че в семките на динята няма абсолютно нищо вредно и не трябва да се притеснявате, ако погълнете няколко. Дори напротив! Те имат полезни действия и са питателни. Богати са на калий, желязо, витамини и фибри.


Добре е да бъдат сдъвкани добре, преди да ги глътнете, за да се възползва тялото ви максимално от хранителните им качества.

Здравословните ползи от семките на динята

Свързани статии

Семената на динята съдържат много аминокиселини като аргинин и лизин, които не могат да бъдат произведени от тялото. Лизинът помага в усвояването на калций и образуване на колаген в организма. Аргининът, пък, подобрява обмяната на веществата и подпомага сърдечносъдовата система и сексуалното здраве.

Семената на динята са богати на ликопен, който спомага за подобряване на мъжкия фертилитет.

Добър източник на витамини от групата В, семките на динята са полезни за нервната система, за която са така важни тези витамини, както и подобрява имунитета.

Семките от диня са много полезни за хора, възстановяващи се след тежко и продължително заболяване.

Въпреки всички полезни действия, трябва да бъдете внимателни с консумацията им. Поглъщането на прекалено голямо количество семки може да внесе в организма много излишни калории, а и да затрудни храносмилането.

Коментирай
2 rate up comment 5 rate down comment
=/= ( преди 9 години )