Здраве и красота

Как да се хидратираме правилно?

В жегата и по време на тренировка в летните дни

23.06.2014г. / 17 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В летните жеги хидратирането на тялото е от първостепенна важност за здравето на организма. При високи температури и екстремно парещо слънце загубата на важни количества течности от тялото става много лесно.

Особено важно е да се хидратираме добре, ако сме активни в спорта и поддържаме тонуса си чрез ежедневни упражнения. Но хидратираме ли се правилно? Достатъчно ли е само да се наливаме с колкото се може повече течности?

Какво да се пие по време на тренировка през лятото?

Американският колеж по спортна медицина отбелязва, че пиенето на вода помага за правилното функциониране на ставите и тъканите в организма, регулира телесната температура и транспортирането на хранителни вещества. Но много от нас не пият достатъчно вода и оттам се получават всички вредни влияния.

Изберете подходящата напитка

Понякога най-доброто решение се оказва най-простото такова. Именно заради това водата е най-подходящата течност за правилното хидратиране на тялото. Всички подсладени, газирани напитки, изкуствените плодови сокове с уж 100-процентово съдържание на плодов екстракт, бирата – няма как да хидратират по природосъобразен начин тялото ви.

Ако обаче вашата тренировка е много усилена, можете да си позволите чаша мляко с парченце шоколад. Тази комбинация ще ви даде необходимите натрий и калций, които се губят по време на тренировка.

Кокосовата вода също е добър вариант за качествено и здравословно хидратиране.

Консумирайте правилното количество

При интензивна тренировка се губи голямо количество вода чрез потта. Ако се потите обилно е добре да съобразите това и да изчислите необходимото количество вода, което трябва да приемете. Грубо казано, ако изразходвате 1 литър пот на час, трябва да пиете по около 200 мл (или една чаша) вода на всеки 15 минути.

Разбира се, това е доста обилно потене и не всеки отделя толкова, затова най-общоприетото схващане е да се пият между 100 и 200 мл вода на всеки 15-20 минути.

Свързани статии

Не пийте твърде много

В действителност прекаляването с течностите не е безопасно. Както с всяко нещо, така и с водата не бива да се злоупотребява, защото това може да доведе до разреждане нивата на натрия в кръвта, което крие риск от развитие на хипонатриемия – състояние, което е потенциално животозастрашаващо.

Симптомите включват подуване на корема, гадене, гърчове.

Знайте рисковете от дехидратация

Много е важно да се знае до какви здравословни рискове води недостатъчното пиене на течност по време на тренировка и в горещите летни дни. Ако не се хидратирате достатъчно, кръвта става по-плътна и сгъстена, с по-ниско съдържание на важни хранителни вещества и кислород. Това прави уморяемостта по-лесна и затруднява сърцето.

Пийте преди и по време на тренировката

Много хора смятат, че пиенето преди и по време на тренировка ще ги накара да се чувстват подути и ще затрудни серията им от упражнения. Това не е така. Добре е да подготвите тялото си преди натоварването и да го зареждате с течности по време на тренировката.

Поне два часа преди тренировката е добре да започнете да пиете по една чаша вода на всеки 30-40 минути.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Обикновено прекаляваме с течностите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар