Здраве и красота

Какво никой не ви казва за шампоана?

Не гледайте само цената!

16.06.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Има много теории и митове за шампоаните и правилната им употреба. Според някои той вреди на косата и не бива да се използва твърде често. Според други е тъкмо обратното.

За да изясним тези въпроси, ще ви кажем няколко неща, които никой друг не ви е казвал за шампоаните!

1. Важно е да изберете подходящия шампоан за вашата коса.

Много жени се ръководят по препоръка от приятелка за избора на шампоана. Вземете предвид вида на вашата коса и преценете сами нейните нужди. Това, че някой е доволен от даден шампоан не означава, че той ще пасне на вас.

Ако имате фина и тънка коса, изберете шампоан за обем. Ако пък имате по-гъста и буйна коса, изберете овлажняващ шампоан.

2. Всеки има нужда от подхранващ шампоан от време на време!

Не мислете, че ако косата ви не изглежда изтощена, няма нужда от подхранване. Това не е така. Всеки косъм има нужда от специална грижа, дори този, изглеждащ жив и силен.

3. Русите жени трябва да подхранват косата по-често.

Поради силното изтощаващо влияние на перхидрола, русата коса се нуждае от специално внимание – изберете подхранващ шампоан и го използвайте по-интензивно. Химичната обработка на косата прави косъма по-порест и по-податлив да абсорбира замърсители и остатъци от продукта.

4. Шампоаните имат две до три-годишен срок на годност.

Не се притеснявайте, че шампоанът ви се застоява прекалено в банята и ще се развали. Те са с дълъг срок на годност. Ако усещате някакви смущения и увреждания на косата, те надали са се случили, защото шампоанът ви е с изтекъл срок.

Свързани статии

5. Масажът на скалпа с шампоан подобрява здравината на косъма.

Гледайте да втривате добре шампоана в скалпа си, докато миете косата, защото това е полезно както за циркулацията на кръвта, така и за стимулирането на по-бързия растеж на косъма.

6. Нямате нужда от повече от половин шепа шампоан.

Не е нужно да слагате твърде много шампоан. Това няма да направи косата по-чиста. Нещо повече, ще се създаде допълнителна пяна, която ще ви попречи да масажирате качествено.

7. Температура на водата.

Измиването на косата с гореща вода я уврежда невероятно много . Тя може да започне да се начупва, накъсва, да е със заплетени краища. Винаги изплаквайте с хладка вода. Ако можете да издържите на студен душ – знайте, че той е полезен за кутикулата на косъма – стяга я и помага за „заключване“ на влагата в дълбочина в косъма. Това придава естествен блясък.

8. Цената не е от значение.

Цената най-често се ръководи от фирмата производител на шампоана. Така че, вместо да гледате да взимате най-скъпия шампоан, смятайки, че е по-качествен, по-добре избирайте според формулата и съставките. Те са водещото.

Коментирай