Здраве и красота

Какво ни кара да усещаме умора?

Консумирането на преработени храни и бързи закуски може да е причина за вашата умора

19.06.2014г. / 17 43ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За умората, която усещаме всекидневно, невинаги е виновна смяната на сезоните. Често не забелязваме признаци, подсказващи здравословни проблеми като диабет, проблеми с щитовидната жлеза и други.

От друга страна има някои ежедневни навици, които също могат да бъдат причина за нашата умора. Вижте на какво трябва да обърнете внимание и какво да избягвате, за да бъдете енергични и в добра форма.

Неспокоен сън

Дори и да спите препоръчваните за възстановяване на организма осем часа, ако сънят ви не е качествен, ще усещате умора през деня. Неспокойният сън се случва когато дълго не може да заспите или се будите често нощем. Това може да се дължи на стрес или физически дискомфорт и неразположение като сънна апнея, бременност и други.

Сърдечен проблем

Хроничната умора може да бъде един от първите признаци на сърдечносъдови заболявания. Когато работата на сърцето е затруднена и то не може да изпомпва кръв ефективно, тялото ви не получава достатъчно кислород и енергия.

Недостиг на витамин B12

Дефицитът на витамини може да е причина за липса на енергия, спад на имунната система и т. н. Когато на организма ви му липсва важният витамин В12 това може да доведе до появата на анемия, сърцебиене, студени крайници и не на последно място – умора. Обърнете внимание на начина на хранене, особено ако сте вегетарианец.

Консумирате преработени храни и бързи закуски

Всеки обича да хапва бърза закуска с бургер и мазни картофки. Те не само, че нямат почти никаква хранителна стойност, но и съдържат трансмазнини, които не могат да се метаболизират в енергия.

В следствие на това, висококалоричната и въглехидратна храна ви кара да се чувствате уморени след консумирането й.

Не спортувате

Леката физическа активност сутрин или след работно време със сигурност ще подобри вашите тонус или енергия. Когато спортувате циркулацията на кръвта и метаболитния процес се ускоряват. Това помага на всяка клетка в тялото ви да се зарежда. Ето защо е добре да спортувате всеки ден поне 20 минути или по-интензивно три пъти седмично.

Свързани статии

Дехидратирани сте

Лятото е сезон, в който не бива да допускате дехидратация на организма. Тя се получава не само от недостатъчното пиене на вода, но и в следствие на консумацията на кофеинови напитки. Не забравяйте, че водата е основният начин за транспортиране на енергия в тялото.

С малко количество консумирана вода се забавя и метаболизмът ви. Така че когато не консумирате достатъчно от нея, всички части на тялото в това число и мозъкът не получават достатъчно енергия и това ви кара да се усещате уморени.

Пропускате закуската

След осемчасов сън тялото ви се нуждае не само от чаша чай или кафе, но и от полезна закуска, която да му даде енергия. Когато пропускате първото и най-важно хранене за деня, вие лишавате тялото си от енергия.

На обилния обяд храната, която ще приемете ще се превърне в мазнини вместо да бъде превърната в енергия. Това ще бъде също причина вие да се усещате уморени.

Снимка: freeimages

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
лемиша ( преди 9 години )
Язинка, такова, бием с 10кг. чук на бачкането и се уморявам.За вазе незнам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време