Здраве и красота

Топ 5 забранени храни за диабетици

Какво никога не трябва да ядете, ако страдате от диабет?

18.06.2014г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Диабетът е коварно заболяване, с което се сблъскват все повече хора по света, както и у нас. За съжаление, начинът ни на живот, вредната храна и постоянният силен стрес в ежедневието са в основата на това злокобно заболяване.

Генетичната предразположеност също играе важна роля. Хората застрашени от диабет трябва много стриктно да следят диетата си, ако искат да се предпазят от евентуално отключване на заболяването.

За онези, които вече страдат от диабет, някои храни са повече от забранени. Направо трябва да бъдат изключени от дневното меню. Ако искате да контролирате добре кръвната захар, е необходимо да избягвате напълно някои определени храни. Кои са те?

Сушени плодове

Те обикновено се считат за здравословни и подходящи за балансиране на чревната флора заради голямото количество фибри, които съдържат. Те са прекрасни за повишаване на енергийните нива на организма. Но за диабетиците, за съжаление, са изключително противопоказни. Те повишават рязко кръвната захар, което може да се окаже опасно.

Пресните плодове не представляват такъв риск за диабетиците, за разлика от сушените. Това е така, защото сушените плодове съдържат големи количества концентрирана захар, което повишава многократно риска от неконтролируем скок в нивата.

Мляко

Смята се, че ненаситените мазнини от млечни продукти могат да повишат риска от инсулинова резистентност. Затова е добре да бъдат избягвани, за да може организмът да усвоява по-добре инсулина. В противен случай има големи рискове за сърцето и кръвоносните съдове.

Свързани статии

Плодови сокове

Плодовите сокове са богати на витамини и минерали. Прясно изцедените сокове са полезни за повечето хора, но не и за диабетиците. Те са концентриран източник на захар и, за съжаление, фибрите на плодовете липсват в тях. Това ги прави нездравословен избор за диабетици. По-добре хапвайте пресни плодове!

Бял хляб

Белият хляб има своите плюсове и минуси, дори за здравите хора. За страдащите от диабет, обаче, е напълно противопоказен, смятат специалистите. Рафинираното брашно пречи на кръвната захар да стои в нормалните си граници, което носи потенциални рискове от увреждане на органи и системи. Същото важи и за рафинирания бял ориз.

Пържени картофи

Картофите, както и мазнината, в която се пържат, влияят силно на хората, страдащи от диабет. Те рязко увеличават нивата на кръвната захар, затова е препоръчително да бъдат напълно изключени от менюто. Те влияят зле и на сърдечносъдовата система, така че вредното им действие се отнася за всички хора.

Хранете се правилно! Независимо от какво страдате или в каква рискова група попадате, балансираното и разнообразно хранене е в основата на здравословния начин на живот!

Коментирай