Здраве и красота

Билки с детоксикиращ ефект

Зеленият чай е една от най-добрите детоксикиращи билки

23.06.2014г. / 12 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Пролетта и лятото са сезони, в които детоксикираме телата си след дългата зима. Има няколко чудесни билки, които могат да помогнат по естествен път да намалите токсините в тялото, да засилите имунитета и дори да облекчите някои неразположения. (преди да пристъпите към техния прием е добре да се консултирате с лекар или фармацевт.)

Глухарче

Глухарчето е добре познато като детоксикираща билка. То помага да прочистите черния дроб, стимулирайки отделянето на жлъчен сок и помагайки на тялото да изхвърли по естествен път натрупаните токсини. Листата на глухарчето могат да се консумират под формата на салата, а корените като отвара.

Бял трън

Белият трън има активна съставка, която предпазва от увреждане черния дроб и стимулира неговата способност да генерира нови клетки. Германски учени често предлагат на пациенти страдащи от увреждане на черния дроб бял трън.

Черен орех

За първи път в Европа като лечебна, тази билка е била въведена през 1600 година. В ореха се съдържат три активни съставки юглон, танини и йод. Юглонът има естествен защитен механизъм, който помага в борбата срещу бактерии и гъбички. Танините помагат за възпирането на вредни организми. Йодът спомага за намаляване на продължителността на живота на много вредни организми.

Сарсапарила

Билката помага при псориазис, ревматоиден артрит, бъбречни заболявания и предпазва черния дроб от токсините. Сарсапарилата има противовъзпалителни и антибактериални свойства. Помага на организма да се пребори с бактериалните инфекции и намалява неразположенията по време на менопауза.

Куркума

Куркумата е една от най-добрите билки за прочистване на организма както и за лечението на акне. Тя подобрява работата на жлъчката, премахва токсините от тялото и се грижи за здравето на черния дроб. Куркумата спомага и за топенето на излишните мазнини, при артритни болки и прави ястията по-вкусни.

Зелен чай

Зеленият чай често е най-препоръчван като напитка при спазването на диети. Но неговите ползи не се ограничават само с подобряването на метаболизма. Според учени от American Association for Cancer Research намерените в него катехини, които са мощни антиоксиданти, спомагат за увеличаване производството на група от важни детоксикиращи ензими.

Те спомагат за защитата на тялото от токсини и канцерогенни химикали. Затова пийте от тази незаменима напитка всеки ден по една чаша.

Свързани статии

Чесън

Ароматната подправка съдържа серни съединения, като алицин, които окисляват тежките метали, което ги прави по-разтворими във вода и води до по-лесното им отстраняване от тялото. Чесънът спомага и за укрепването на имунитета и контролира действието на свободните радикали.

Кориандър

Кориандърът е друга билка, която се свързва с тежки метали като живак, кадмий, олово и алуминий, което прави изхвърлянето им от тялото по-лесно. Може да го приемате под формата на напитка или да го добавяте към ястията.

Евкалипт

Евкалиптът помага за изхвърлянето на токсините от тялото, а също така и за прочистването на белите дробове. Билката има отхрачващи свойства, помага в борбата с бактериите и вирусите. Нанася се локално като мехлем, правят се инхалации, гаргари.

Коментирай