Здраве и красота

Йога - начин на живот

08.06.2006г. / 18 54ч.
Аз жената
Йога - начин на живот

“Човешката личност се състои от три основни компонента: тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да контролираме ума си, да бъдем посветени в големите загадки на душата и да достигнем до равновесие на тези три нива на съществуването – физическо, умствено и духовно – това е йога.”
Свами Сатянанда Сарасвати

Какво представлява йога?
Йога е една от шестте ортодоксални системи на индийската философия. Тя се заражда преди 2000 години в Индия, като практично философско течение, чието влияние с годините се разпространява по различни краища по света. Може да се каже, че е най-древната система за самоусъвършенстване, която работи над тялото, ума и душата и допринася за укрепване на физическото здраве, психическа стабилност и духовно развитие. Поради своята земна философия – близка до нуждите на човека, тя лесно се е приспособила към начина на живот на различните народи и техните специфични култури.

Йога изразява хармония на всяко ниво, както свързва тялото, ума и духа на всеки практикуващ, така обединява и самите практикуващи. Според индийските философи, чрез йога човек достига крайното освобождение, сливайки се с Всемирния дух. Думата “йога” произлиза от санскритския корен “юдж”, който означава “свързвам”, “съединявам” и се тълкува като насочване и концентрация на вниманието с цел практикуване и съединение на нашата воля с волята на Бога.

Йога практики

Йогийските пози или така наречените асани са упражнения, имащи за цел да подобрят физическото състояние на човека, като развият гъвкавост, сила и равновесие. Чрез заемане на специфични пози на тялото се отварят различните чакри – психо-енергийните центрове. Така асаните освобождават тялото от стреса, то се отпуска и напрежението изчезва. Тази практика е много важен фактор при медитацията и Пранаямата. Всяка асана е с различна трудност и действа на определено ниво – физическо, умствено, емоционално, енергийно. Работи се най-вече за разтягане на различните части на тялото, масажиране и стимулиране на енергийните центрове и вътрешните органи. С усъвършенстване на асаните – практиките стават по-трудни и сложни.

Дихателната практика пранаяма е от особена важност за всеки практикуващ. Прана означава дъх, вятър, космическата жизнена енергия, духа на душата и др. Древните са смятали, че регулирането на дишането може да се свърже с контролирането на дивите животни. Практикуващият чрез техниките на дишане постига мисловен контрол, отключвайки и балансирайки виталната енергия – праната, която е навсякъде около нас и в нас. Целта е чрез упражнения да се увеличава количеството й. С помощта на дишането, човек въздейства върху мозъчните полукълба, успокоявайки ума, постига вътрешен мир. От друга страна Пранаяма масажира всички останали органи на нашето тяло, чрез дълбокото и спокойно вдишване и издишване.

Освен асани, пранаяма и медитация, съществуват и други техники за релаксация, отпускащи ума и тялото и освобождаващи ги от напрежението. Тези техники помагат тялото и умът да се заредят, така както им въздейства сънят. Човек се стреми да се отърси от мислите си и да насочи вниманието към дейности, които са емоционално неутрални. Една от тях е осъзнаване на дишането на различните части на тялото. Но най-въздействаща е практиката йога Нидра. Тя е вид медитативна техника, която се практикува в повечето случаи в легнало положение – тялото спи, а ума се зарежда. Не случайно е наречена “йогийски сън” и е любимо упражнение на повечето практикуващи.

Медитацията може да се разглежда като упражнение на ума, в което съзнанието е празно. Концентрацията е непрекъсната, а ума е в състояние на съзерцание. Съществуват много техники, чрез които може да усъвършенствате медитацията си – осъзнаване на дишането и тялото, мантри, специфични поклащания и др.

Кои са етапите на йога?

Според мъдреца Патананджали (200 в. Пр. Хр.) йогата се дели на осем етапа – лимба.
Първата е Яма. В този етап практикуващият възпитава у себе си петте етични правила – любов, честност, въздържание, да не краде и да не се лакоми.
Втората е Нияма. Разкрива петте ръководни принципа на личното поведение – чистота, доволство, самодисциплина, самоусъвършенстване и преданост на Бог.
Асана – през този етап се упражняват пози или упражнения, които спомагат за усъвършенстването на тялото и в последствие на съзнанието.
Пранаяма – е етап, в който човек упражнява различни техники на дишането.
Пратяхара – откъсване на съзнанието, постигайки независимост на ума от сетивата.
Дхарана – на този етап човек се учи да концентрира мисълта си в една точка.
Дхяна – усъвършенства медитацията.
Самадхи – блажено състояние на просветление, за което йогата е само един от пътищата.

Коментар на Десислава Кюркчиева: Статията е много приятна и доста пълна, с изключение на една малка неточност – Йога е на повече от 5000 години и е плод на съзерцанието и знанията на ведическите мъдреци.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
веска ( преди 11 години )
iskam da se zanimavam s yoga, profesionalno , no neznzm po4ti nisto sto se otnasia za u4ilista , skoli , vreme na obu4enie, ceni i diplomi. Vsi4ko neobhodimo za edin zavarsen proces,molia ako niakoi znae nesto da pise na imeila mi .Blagodaria vi.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
hrisi ( преди 11 години )
Йога е дар Божи и ние трябва да имаме сетива от това.Така както много неща ни се "поднасят" но не ги приемаме,като си търсим всевъзможни извинения и си мислим,че всичко знаем.Да, ама винаги идва момента,в който разбираме,че не е така.Йога е заложена във всички успехи на човека-американците поне от 50 години я изучават и прилагат(Мадона,Ари Шварценегер,Барак Обама и мн.др.)А какво да кажем за балерини,гимнастици и танцъори...Целият им тренинг е подчинен на упражнения с корен-йога.Ако има разочарования от йога практика,както по-горе пише Госпожата,вероятно е допусната грешка в изпълнението й и последицата е лоша.Мое мнение е,че каквото и да й е станало,пак йога може да го излекува и то много по-сигурно от лекарите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
asi ( преди 11 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
az ( преди 11 години )
Съжалявам, но мисля че йога не е лъжица за нашата уста. В миналото се занимавах и си навлякох само неприятности /въпреки че постигнах забележителни физически успехи/. Ние българите сме ортодоксални християни, а заниманията с йога не са само изпълняване на физически упражнения, те са нещо много повече и се отразяват дълбоко на душата. Според мен са в конфликт с християнската религия и в този смисъл не са подходящи за всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Albena ( преди 11 години )
Bih jelala da polu4avam informacia za joga na e-meila si .Ot skoro se interesuvam i sam na4inaeshta v tazi oblast. Imam zaboliavane i mislia 4e moga da si pomogna po tozi na4in.Mnogo Vi blagodaria.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Rumi ( преди 11 години )
Желая да пилучавам материали за йога.Опитвам се да се занимажам с това по-сериозно и да го преподавам.Благодаря Ви предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
albena ( преди 11 години )
tova e mnogo hubavo,amisli6 li 4e nqkoi moge da ni ispra6ta informaciq.i az imam nugda.ponege sam rakovo bolna i iskam da si pomogna po nqkakav nain.molq ako ima koi da ni pomogne neka se smili nad nas.BLAGODARQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
dona ( преди 11 години )
Бих желала да получавам материали свързани с йога на имейла си, абсолютно начинаеща съм и ще бъда много благодарна на всеки който ми изпрати каквото и да било свързано с йога по електронната поща на адрес: dona_rai***abv.bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати