Здраве и красота

Здравословни ползи от кайсиите и ядките им

Грижа за кожата и косата

23.06.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Лятото е най-изобилният сезон откъм плодове. Любимите на мнозина кайсии вече могат да бъдат открити по пазарите и магазините за плодове и зеленчуци. Кайсиите са предпочитан плод от много хора, защото са малки и сладки, а и мъхът им не е толкова натрапчив, както при прасковите, заради който някои хора ги избягват.

Кайсиите са не само чудесен плод за хапване, но те се използват и в редица козметични продукти заради разкрасителните им ползи. Запознайте се с най-съществените причини, поради които е добре да включвате този чуден плод по-често в ежедневното си меню.

Грижа за кожата

Пресовани, кайсиевите ядки дават полезно масло, което се използва в различни козметични продукти, по-специално в областта на грижата за кожата. Смесете маслото от кайсиевата ядка в чаша захар и ще получите прекрасен домашен скраб, с помощта на който ще премахнете мъртвите клетки и себума от кожата на лицето и тялото.

Този метод прави кожата мека, хидратирана и блестяща, защото маслото от кайсии е отличен овлажнител, а освен това абсорбира много добре излишните мазнини от кожата и я кара да се чувства добре.

Противовъзпалително средство

Консумирането на кайсии успокоява мускулната треска, причинена от възпаление, облекчава болките, особено на страдащи от артрит.

Подкрепя имунната система

Доказано е, че кайсиевите ядки имат положителен ефект върху имунната система. Ядките, както и самият плод са много полезни при грипни състояния, възпалителни процеси, вирусни инфекции.

Сърдечно здраве

Тялото ни обработва два вида холестерол – лош и добър. Лошият холестерол идва от консумирането на храни, които са с високо съдържание на наситени мазнини, които се втвърдяват на стайна температура.

Тези втвърдявания се полепват по съдовете и образуват плаки, които затрудняват нормалното преминаване на кръвта през кръвоносните съдове. Това е предпоставка за инфаркт или инсулт, както и за редица други заболявания и състояния.

Кайсиевите ядки са отличен източник на ненаситени мазнини, досущ като рибата и зехтина. Те допринасят за понижаване на холестерола и подобряват функцията на сърдечносъдовата система.

Свързани статии

Грижа за косата

Маслото от кайсиеви ядки може да ви помогне да подобрите здравето и външния си вид от глава до пети! Топло масло от кайсиева ядка прави косата гладка и еластична.

Опитайте една проста маска, която можете да си направите у дома:

Затоплете малко масло от кайсиева ядка в микровълновата фурна за 20-30 секунди. Нанесете върху мокра коса. Увийте косата с кърпа и изчакайте около 30 минути да подейства. Изплакнете и се насладете на лъскава и гладка коса!

Лечение на рак

Кайсиевите ядки са пълни с антиоксиданти, които имат положителен ефект в борбата със свободните радикали в организма. Знаем, че те са предпоставка за развитие на туморни клетки.

В ядрото на ядката се съдържа голямо количество витамин В12, който е известен с положителното си влияние върху туморния растеж.

Причините да хапвате по-често кайсии са много , а ядките – не изхвърляйте никога!

Коментирай