Здраве и красота

Как кофеинът влияе на децата?

Дори и в малки дози

19.06.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Кафето е вредно за децата. Някои ще си кажат – „Че кой дава на децата си да пият кафе?!“. Но забравят, че днес децата пият какви ли не изкуствено подсладени, енергийни и газирани напитки с голямо количество кофеин.

Затова е важно да се подчертае по какъв точно начин кофеинът влияе на детския мозък и психика и колко точно вреден е той!

Едно ново изследване установило, че дори ниски дози кофеин може да се отразят крайно негативно върху сърдечносъдовата система на децата.

Въпреки че това не е особена новина, трябва да се знае от всички родители, че кръвното налягане се повишава от кофеина, докато сърдечната честота намалява. Това може да доведе до много сериозни състояние и опасни рискове за здравето на подрастващите.

Свързани статии

Изследователи от Университета в Бъфало изследвали 52 деца в две различни групи. Едната група била от 8-9-годишни деца, а другата – от тийнейджъри между 15 и 17 години. На по-младата група е даден половин кен газирана напитка, докато на по-големите – цял кен или два.

Момчетата от тийн групата са имали малко по-високи нива на кръвното налягане, отколкото момичетата. В по-младата група не били забелязани особени разлики в реакцията при момчета и момичета, кофеинът все пак подействал на сърдечносъдовата им система като увеличил стойностите на кръвното налягане.

Какво означава всичко това? Това изследване е имало за цел да докаже какво силно влияние може да има една на пръв поглед безобидна доза кофеин за детското тяло, изтъкват изследователите.

За съжаление, изследването не разполага с данни за последиците от дългосрочна консумация на кофеин при децата, но се работи по въпроса. Но можем да си представим! Съветът на специалистите е да не допускат в диетата на децата под 18 години кафе и напитки, обогатени с кофеин.

Коментирай