Здраве и красота

Защо упражненията с гирички са толкова полезни?

Не само диета и кардио са необходими за влизане във форма!

26.06.2014г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много жени избягват вдигането на гирички, опасявайки се, че това упражнение ще направи ръцете им прекалено релефни и ще развали женствената им форма. Това не е така. Оказва се, че има редица причини, поради които да започнете да тренирате с гирички, скъпи дами, без да се притеснявате дори за минута!

Кои са основните причини, заради които си струва да не загърбвате гиричките и за какво всъщност те са полезни?

Ще изгорите 40% повече мазнини

Ако смятате, че единствено кардиото ще ви е от полза в отслабването – лъжете се! Учените от Пен Стейт разделили три групи от хора, които имали наднормено тегло. В първата група поставили хора, които не се упражняват, във втората – такива, които правят само аеробни упражнения, а в третата – хора, които правят аеробни упражнения плюс вдигане на тежести.

Всички те свалили по около 10 кг за месец, но тези, които вдигали и тежести свалили средно по още 3 кг. Защо? Защото „вдигачите“ на тежести изгубили и чиста мазнина, докато всички останали изгубили не само мазнина, но и мускулна маса!

Дрехите ви ще ви стоят по-добре

Винаги е по-добре, когато дрехите прилепват към стегнат мускул! Няма спор в това! Гиричките помагат не само за стягане на ръцете, но и на бюста. Учените са доказали, че метаболизмът се активизира много повече с упражнения с вдигане на тежести. Освен това е доказано също, че 1 кг мускул стои много по-добре на външен вид в сравнение с 1 кг мазнина.

Ще изгаряте повече калории

Вдигането на тежести увеличава броя на изгорените калории, докато дупето ви седи на дивана! Това е така, защото след всяка тренировка мускулите ви се нуждаят от време, за да възстановят влакната си. По време на възстановяването, мускулът продължава да гори калории, въпреки че не тренирате.

Свързани статии

Диетата ви ще се подобри

Този вид упражнения помагат на мозъка да се придържа към режима на хранене. Учени от университета в Питсбърг са изследвали 169 възрастни с наднормено тегло и са установили, че тези, които не следват режим на тренировка са склонни да ядат повече, отколкото останалите, които отделят време за тренировка минимум 3 пъти седмично.

Ще се справите по-добре със стреса

Отново научно доказано е, че хората, които тренират най-малко 2-3 пъти в седмицата, особено с вдигане на тежести, имат по-ниски нива на стресови хормони в кръвта.

Ще бъдете по-щастливи

Не само че се намаляват нивата на стресовите хормони при тренировка с гирички, но се увеличават и нивата на хормоните на щастието. Според проучванията, ако поддържате тренировка с вдигане на гирички, дори с минимално количество тежест в продължение на 6 месеца, ще се научите да контролирате гнева и ще подобрите цялостното си настроение.

Ще изградите здрави кости

С напредване на възрастта костната маса намалява своята плътност. Това увеличава риска от по-лесни счупвания и по-трудното им зарастване. Добрата новина е, че редовната тренировка с гирички увеличава здравината на костите с до 19%.

Сърцето става по-здраво

На сърцето не му е нужна само кардио тренировка, за да бъде поддържано здраво. Вдигането на леки тежести също е от огромно значение. Този вид упражнения помагат за намаляване на кръвното налягане и подобрява кръвообращението.

Коментирай