Здраве и красота

За какво е ефикасно маслото от ший?

Бляскави кожа и коса

28.06.2014г. / 09 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Маслото от ший (карите) се използва от хилядолетия. Древните хора са го употребявали за различни разкрасителни процедури. Но се оказва, че маслото от ший помага не само за поддържане на красотата и свежестта на външния вид.

Ший е много полезно и за кожни проблеми, белези, прави косата бляскава и красива – вижте защо!

Това благодатно масло е богато на витамини А и Е, които имат уникални полезни свойства, най-вече за кожата. Наличието на мастни киселини и растителни стероли, като олеинова, стеаринова, палмитинова и линоленова киселини, превръща ший в едно от най-полезните природни масла.

Как точно маслото от ший помага на кожата и косата?

Лекува сухата кожа

Естествените овлажнители в маслото от ший са сходни с произвежданите от мастните жлези на кожата, което ги прави изключително подходящи за употреба, тъй като се доближават до собствените ни такива.

Направете косата си „щастлива“

Маслото от ший се използва много в продуктите за коса и това не е случайно. Има редица ползи за косата от маслото от ший. То запечатва влагата в косъма, спомага за елегантното подреждане на къдриците, подхранва скалпа, облекчава пърхота и приглажда накъсаните косъмчета.

Може да се прилага и само в корените като стилизант, който да придаде обем на тънката коса.

Борба с бръчките

Прилагането на масло от ший в продължение на няколко месеца намалява осезаемо риска от ранна поява на бръчки, смятат специалисти. Според проучванията, ефектът от чудотворното масло започва да се усеща още след 4-та до 6-та седмица от употребата му.

Успокойте възпалената кожа

Маслото от ший има невероятни антибактериални и противоалергични свойства заради някои противовъзпалителни агенти, включително канелена киселина. Според специалистите, проучващи влиянието на маслата от различни ядки и масла, маслото от ший има силни противоракови свойства.

Срещу стрии

Не само лазерното лечение на стриите е решение – употребата на масло от ший е много ефикасен начин за избледняването им. Ший прави кожата по-нежна, мека и еластична като стимулира синтеза на колаген. Изобилието от витамини и лечебни вещества прави увредения участък да изглежда по-гладък и обновен.

Свързани статии

Ефикасно срещу акне и екзема

Както екземата, така и акнето изискват специфични грижи и процедури, които да спомогнат за затихването на симптомите. Маслото от ший наистина помага. Нанесете маслото директно върху възпаления участък на тънък слой, който да престои няколко часа. Преди лягане измийте с почистващ лосион и нанесете отново малко от маслото.

Помага при напукани пети

Много хора страдат от напукани и болезнени пети, особено в летните месеци, когато се ходи предимно с боси крака. Нанесете малко от маслото от ший преди лягане върху напуканите пети и обуйте памучни чорапи, за да подейства по-добре.

Отървете се от ухапвания от насекоми

Заради противовъзпалителните си качества, маслото от ший отблъсква ефикасно насекомите и ви предпазва от сърбеж и зачервявания.

Помощ след бръснене

Бръсненето прекалено изсушава кожата. Маслото от ший попива много дълбоко под кожата и я хидратира, което го прави много полезно при екстремни влияния върху кожата. Някои дори го използват вместо лосион за бръснене. Намажете крака с маслото и обръснете.

Коментирай