Здраве и красота

Как да изваете мускулите по-добре?

Храни, които ще засилят качественото изграждане на мускулатурата ви

27.06.2014г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Попитайте всеки фитнес треньор за изграждането на мускулите и той ще ви отговори на първо място колко важна е храната. Голяма грешка е да се прекалява с упражненията и вдигането на тежести, без да се съобразява храната, която се приема.

Важно е да се разбере, че балансираната диета е в основата на изграждането на здрава мускулатура, а не само взимането на протеинови хранителни добавки! Кои са храните, които ще ви гарантират ползотворно развиване на мускулатурата и красиво извайване на релефа?

Яйца

Всяко яйце съдържа от 6 до 8 г протеин. Освен това яйцата са много добър източник на цинк, желязо, калций, което ги прави чудесни за изграждането на мускулатурата.

Пилешко

От 100 г пилешко можете да получите средно около 30 г протеин. Пилешкото е леснодостъпно и може да бъде приготвено по много различни начини. Придържайте се към печенето на грил и фурна – за предпочитане е пред пърженето.

Киноа

Киноата е по-малко позната по нашите ширини, но пък вече се среща и у нас, така че обърнете се към нея! Тя е прекрасен източник на въглехидрати, а само в 100 г киноа се съдържат 14 г протеин и важни аминокиселини. Тя е великолепна храна за изграждане на мускулите!

Овес

Овесът е здравословен, засища и осигурява прекрасна комбинация от въглехидрати, фибри, протеини, минерали и витамини.

Спанак

Според изследванията, фитонутриентите в спанака увеличават растежа на мускула с 20%. Това го прави чудесен избор, ако сте решили да градите релеф.

Свързани статии

Сьомга

Сьомгата съдържа мощна доза омега-3 мастни киселини и аминокиселини, което я прави истинска суперхрана! Консумирането на сьомга също така стимулира метаболизма.

Броколи

Включете броколите в менюто си и няма да сгрешите! Салата от броколи, чери домати, сладка царевица, чушки и спанак е изключително добър вариант за порция след тренировка. Тази салата е богат източник на витамини, минерали и фибри. И най-важното е да се храните с максимално сурови продукти. Термичната обработка е добре да се редуцира, ако искате да натрупате мускулна маса.

Банани

Бананите съдържат три вида въглехидрати – фруктоза, захароза и глюкоза. Тези захари са от първостепенно значение. Бананите не съдържат мазнини и не вдигат нивата на холестерола, а същевременно са много хранителни и засищащи.

Леща и нахут (леблебия)

Не е необходимо да се тъпчете само с месо, за да си набавите необходимите протеини. Лещата и нахутът са първи приятели на вегетарианците, но защо да не ги включите по-засилено в менюто си? Определено има защо! Те дават прилив на въглехидрати в организма, без да засягат нивата на инсулина, което е изключително важно!

Коментирай
15 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
мда, звучи страшно некадърно написано и е некадърно. но в правилен контекст е вярно. при бобовите варива съотношението протеини - въглехидрати е 50 : 50 приблизително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 1 rate down comment
лупи ( преди 9 години )
Леща и нахут богати на протеини "дават прилив на въглехидрати в организма"???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар