Здраве и красота

Безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C

С пресконференция беше открита едномесечната национална информационна кампания за хепатита

30.06.2014г. / 13 55ч.
Аз жената
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

На 30 юни 2014 г. (понеделник) от 11:00 ч. в Пресклуб БТА се проведе пресконференция във връзка със старта на едномесечната информационна кампания за борба с хепатитаИнформирай се!”, краят на която ще отбележи Световният ден за борба с хепатита – 28 юли.

В пресконференцията взеха участие:

Проф. д-р Красимир Антонов, завеждащ отделение по хепатология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” – София и член на работната група за създаване на Национален план за борба с вирусните хепатити в България

Силвана Лесидренска, председател на УС на Сдружение за борба с хепатита – „ХепАктив“

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на УС на НСБХ „Хепасист” и член на борда на Европейската асоциация по чернодробни заболявания (ELPA)

По време на събитието беше представена информация за новите терапии за лечение на хепатит C, които ще елиминират вируса с успеваемост от 98%, като д-р Хасърджиев изказа мнение, че от медицинска гледна точка проблемът вече е решен, но за да се случи това на практика е необходима политическа воля за приемане на Националния план за борба с вирусните хепатити в България, в който са заложени стратегии за информиране, изследване и ваксиниране на населението.

Специален акцент беше поставен върху заболеваемостта от хепатит А у нас, като проф. Антонов изказа опасение от избухване на епидемия в град Варна, предвид случилите се наводнения и проблеми в града. По неговите думи, най-сигурната защита от вируса е ваксинацията и апелира към превантивен подход към ситуацията.

Според Силвана Лесидренска, председател на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“ и пациент, страдащ от хепатит B, проблемите, с които се сблъскват най-често пациентите, страдащи от хепатит у нас, са: стигматизацията на заболяването и подценяването на сериозността му от общопрактикуващите лекари, които често не разясняват достатъчно изчерпателно рисковете, които поемат пациентите, ако не се лекуват.

Информация за кампанията

За седма поредна година Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ ще отбележи Световния ден за борба с хепатита, като в рамките на тазгодишната кампания, ще бъдат осъществени следните активности:

Безплатни и анонимни изследвания за хепатит B и C

В рамките на кампанията се предвижда реализирането на безплатни изследвания за хепатит В и С, както и безплатни консултации на всички желаещи в градовете: Пловдив, Варна, Кърджали, Хасково и Червен Бряг.

Информационни дни за превенция разпространението на хепатит А

Тази година „Хепасист“ ще реализира поредица от инициативи за повишаване информираността на децата и техните родители за опасностите, които крие „Болестта на мръсните ръце“ – хепатит А, както и за възможностите за предпазване от това заболяване, чрез предоставяне на интерактивни обучения на открито в градовете София, Пловдив и Варна.

Информационна кампания в Софийския метрополитен

За втора поредна година „Хепасист“ ще проведе информационна кампания на територията на Софийския метрополитен, в рамките на която ще бъдат разпространявани информационни постери, брошури, видеоклип, като ще бъдат проведени и поредица от специални събития, целящи да покажат пътя на пациента, страдащ от хепатит.

Онлайн информационна кампания за хепатит C – „ХЕПи ли Cи?“

В рамките на онлайн кампанията ще бъде създаден интернет сайт, който ще бъде изцяло посветен на хепатит C, както и фейсбук страница, която ще информира по интерактивен начин потребителите и ще дава възможност за онлайн консултации със специалисти.

Коментирай