Здраве и красота

Необикновената билка ликоподиум – за какво помага?

Изключителна палитра от полезни за организма действия

03.07.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Ликоподиумът или още наричан бухалковиден плаун е растение, за което малцина са чували. Всъщност, то е разпространено в целия свят, включително и в България. Среща се предимно в незасегнати от земеделието местности, а в някои райони дори е застрашен вид.

Ликоподиумът обикновено е пълзящо растение по стъбла и каменни масиви и достига около 1 метър дължина. Това вечнозелено необикновено растение има и много здравословни ползи, заради които се използва в хомеопатията за лечение на подагра, храносмилателни проблеми, камъни в бъбреците и др.

За какво е полезен ликоподиумът?


Ликоподиумът може да се използва като средство за облекчаване на различни храносмилателни проблеми, като диария, подуване, гадене, констипация, киселини и кървене, причинено от хемороиди.

Бухалковидният плаун е полезен и при лечението на уголемена простата, която може да предизвика сериозни състояния на отделителната система и пикочните пътища.

Различни видове кожни проблеми и раздразнения като псориазис и уртикария могат да бъдат много успешно лекувани с ликоподиум.

За хората, които страдат от силно главоболие, грип, настинка, кашлица, косопад, хронична умора ликоподиумът се оказва много ефективно лекарство. Белодробните инфекции се повлияват изключително добре от него.

Ликоподиумът е полезен не само за пикочните пътища, той подобрява и ерекцията. Така че, за мъже с еректилна дисфункция лекарствата с билков произход, съдържащи чудотворното растение биха били много полезни.

Свързани статии

Тъй като облекчава различни симптоми в храносмилателния тракт, ликоподиумът е ефикасен и при успокояване на червата. Синдромът на раздразненото черво е често срещан проблем, който се регулира много добре с помощта на ликоподиума.

Освен при диария ликоподиумът е полезен и при запек, тъй като способства за нормализиране на чревната флора, по сходен с пробиотиците начин.

Тази изключително полезна билка се използва още от средновековието в медицината и неслучайно употребата й продължава и до днес.

Благотворното растение е полезно не само за физически състояния, но и при проблеми с нервната система, тревожност, депресия, безсъние, фобии и т. н.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай