Здраве и красота

Липсата на сън е причина за бързо остаряване

Лишаването от сън се свързва и с широк диапазон от здравословни проблеми

07.07.2014г. / 12 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Според учени това в коя част на деня сме по-продуктивни се определя от ген (повече по темата вижте тук). За някои хора осем часа са твърде много, за други са възстановяващи, но не и достатъчни, за да могат да кажат, че са се наспали.

Има противоречиви мнения за продуктивността, постигането на успех и необходимите часове сън. Според някои от най-успешните лидери малко сън е равно на големи успехи, защото човек отделя повече време за работа и усъвършенстване на собствените си възможности. Дали е така или грешат?

Скорошно проучване доказа, че недостатъчните часове сън са причина за по-бързото остаряване. И обратно – достатъчните часове сън могат да забавят процеса на стареене.

Изследователите от Duke-NUS Graduate Medical School в Сингапур, откриха, че когато възрастните хора спят по-малко, техните мозъци остаряват по-бързо.

Проучването е публикувано преди дни в SLEEP. В тестовете са били изследвани 66 възрастни китайци.

Изображенията на техните мозъци, които учените наблюдавали показали, че спящите по-малко имат по-голям риск от появата на заболявания свързани със стареенето, като болестта на Алцхаймер.

Свързани статии

При тях се наблюдава и по-голям спад в когнитивните функции. Учените добавят, че лишаването от сън се свързва и с широк диапазон от здравословни проблеми, като повишен риск от рак на гърдата, затлъстяване, диабет, деменция.

Затова освен спорт и здравословно хранене, не забравяйте да си осигурите не по-малко от осем часа сън.

Коментирай