Здраве и красота

Как да облекчим менструалния цикъл

Има различни начини да се справим със спазмите, болките, подуването на корема и нередовната менструация

24.07.2014г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Менструалният цикъл е може би най-мразеното време от месеца за всяка жена. Не само заради невъзможността за свободно движение, но най-вече заради болките, спазмите, гаденето и всички онези ужасни симптоми, които съпровождат този период.

Вместо да гълтате химически лекарства и болкоуспокоителни, които освен полезните си действия имат редица странични ефекти, опитайте някои от предложенията ни за домашни лекове, които много ефективно успокояват предменструалния синдром и регулират нередовната менструация.

Средства за нормализиране на нередовната менструация

  • Сварете 10 г семена от тулси (индийска билка) във вода и пийте отварата всяка сутрин.
  • Сварете сусамени семена и петмез във вода и пийте отварата по 3-4 пъти на ден.
  • Вземете семената на неузряла папая и ги смелете добре в хаванче. Смесете ги с вода. Пийте тази смес по два пъти на ден.

Средства срещу менструални спазми

  • Джинджифилът е много ефективен за облекчаване на спазмите. Направете си чай от джинджифил и го пийте по няколко пъти на ден.
  • Яжте повече цитрусови плодове. Портокалите и лимоните, например, увеличават усвояването на желязо, което е важно, тъй като по време на цикъла запасите му в организма намаляват. Освен това цитрусовите плодове спомагат за намаляване болките и спазмите в корема.
Свързани статии

Средства срещу силно кръвотечение

  • Вземете сушени обелки от нар и ги смелете на ситно. Смесете щипка захар с корите, добавете лъжица мед и малко вода. Приемайте по една лъжица три пъти дневно от тази смес, за да намалите кървенето.
  • Джинджифилът е полезен и тук, защото освен средство за успокояване на спазмите е и невероятно ефикасен при намаляване на обилното течение. Добавяйте го в чая си или си направете отвара от джинджифил и мед.

Средства срещу подуване на корема

  • Пиенето на повече вода по време на менструалния цикъл е най-ефективния начин да облекчите подуването на корема. Постарайте се да приемате поне 2 л на ден.
  • Яденето на храни, богати на калций също помага за регулиране на задръжката на течности. Такива храни са бананите, спанакът, доматите, ядките и др.
Коментирай