Здраве и красота

Факти за целулита

Тютюнопушенето може да се отрази на външния вид на целулита

10.07.2014г. / 12 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Веднъж появил се, целулитът рядко може да бъде премахнат. Той се среща както при по-пълните хора, така и при слабите, а по-често при жените, отколкото при мъжете. Изисква постоянни грижи, като масажи, съответно хранене, спорт. Вижте още няколко любопитни факти за целулита.

Целулитът се влошава с възрастта

Хормоналните промени в човешкото тяло се наблюдават през целия живот. Те оказват влияние върху редица процеси, включително и върху образуването на целулит. При жените един от най-важните хормони, естрогенът, намалява с възрастта.

Естрогенът подпомага функцията на кръвоносните съдове, правилното кръвообращение и е важен за синтеза на колагена, който осигурява еластичността на кожата.

Спадът в нивата на естроген се отразява не само на младостта на кожата, но и на състоянието на съединителната тъкан.

UV лъчите ускоряват появата на целулит

Факт! Много жени смятат, че след няколко процедури на солариум или няколко часа слънчеви бани целулитът ще се забелязва по-малко. Целулитът не само, че не се скрива чрез тена, но по този начин се уврежда колагенът, което с времето ще направи портокаловата кожа още по-видима.

Затова не забравяйте това лято да защитите кожата си със слънцезащитна козметика.

Появата на целулит често е в следствие на ген

Ако вашата майка или баби са имали целулит, при вас рискът да се появи целулит е по-голям. При някои жени се развива умерена, а при други тежка форма на целулит. Но генът е само една малка част от пъзела наречен целулит.

Има много други фактори, които влияят на неговото образуване, като диета, упражнения и поддържане на здравословно тегло, общо състояние на кожата, хормонален дисбаланс и други.

Упражненията могат да помогнат да намалите целулита

Редовната физическа активност няма да може напълно да премахне целулита. Но в много случай помага за предотвратяване на появата му или за подобряване на външния вид на кожата.

Свързани статии

Целулитът се появява в следствие на изменения на влакната на съединителната тъкан, намираща се под повърхностния слой на кожата, когато те стават слаби и губят еластичността си. Упражненията за разтягане и укрепване могат да помогнат кожата на тези места да бъде значително „поправена“.

Стягането и тонизирането на мускулите ще стегне и кожата, като ще направи целулита по-малко забележим.

Тютюнопушенето може да се отрази на външния вид на целулита

Доказано е, че цигареният дим се отразява на кръвообращението и може да наруши образуването на колаген. Това от своя страна се отразява на състоянието на съединителната тъкан и тя вместо да бъде здрава и опъната, вече увредена прави скритите мазнини по-видими.

Коментирай