Здраве и красота

Ноктите могат да подсказват за наличие на заболяване

Видът и цветът на ноктите говорят за различни заболявания

09.07.2014г. / 12 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Ноктите са не просто естествен завършек на пръстите, те имат и важна защитна функция. Те представляват тънък кератинов и протеинов слой, прилягащ на горната част на пръста. Този слой предпазва подлежащите тъкани от навлизане на инфекции, причиняващи заболявания и могат сериозно да се повлияят от цялостното състояние на организма и храненето.

Именно заради това ноктите могат да подсказват за различни заболявания, за които не сте подозирали. Добре е да се обръща повече внимание на вида, формата и състоянието на ноктите.

Заболявания на щитовидната жлеза

При увеличена функция на щитовидната жлеза има вероятност да се наблюдава отлепване на нокътната плочка в началото на нокътя или по краищата му. Така има опасност от навлизане на болестотворни микроорганизми, които да причинят гъбични инфекции или други заболявания.

При намалена функция на жлезата е възможно обратно изкривяване на ноктите. Те изглеждат вдлъбнати и краищата им стърчат нагоре.

Сърдечносъдови проблеми

Как можете да разберете, че сърдечносъдовата ви система е изложена на риск от поява на заболяване или имате вече съществуващо такова? Ноктите могат да ви подскажат, трябва просто да сте малко по-наблюдателни.

При хора с проблеми със сърдечносъдовата система се наблюдават фини червени или кафеникави линии по ноктите, които могат да бъдат признак за инфекция на сърдечните клапи. В допълнение, омекването на ноктите също може да е сериозен знак за развитие на сърдечно заболяване.

Стрес и тревожност

Гризането на ноктите си е отявлен признак за проблем, свързан със стреса и напрежението. Но то не е безобидно. Гризането на ноктите в продължение на месеци и години може да увреди сериозно нокътната плочка, да предизвика изменения и да допусне навлизане на бактерии по меките тъкани.

Диабет

Жените, които носят лак постоянно върху ноктите си няма начин да не са забелязали жълтеникавия оттенък по ноктите след премахване на лака. Това е нормално. Но ако имате диабет, този оттенък няма да изчезне дори и след дни. Ако нищо не е в състояние да премахне жълтото оцветяване (лимонова киселина, оцет, лакочистител), значи трябва да посетите лекаря си за консултация.

Промяната в цвета на нокътя, ако тя се дължи на диабет, се случва, защото обмяната на веществата и обработката на глюкозата се нарушава. Това води до сериозни увреждания не само на ноктите, но и на всички тъкани и органи в тялото, ако не бъдат взети навременни мерки.

Свързани статии

Респираторни проблеми

Посиняването на ноктите може да подсказва за наличие на проблеми с горните или долните дихателни пътища. Ако ноктите ви изглеждат така, сякаш току-що сте излезли от ледена вода, това може да е признак на нисък хемоглобин, астма, хроничен бронхит, пневмония.

Свързани с артрита заболявания

  • Артроза – при този вид заболяване се наблюдава слабост и чупливост на ноктите.
  • Псориазис – Жълтите нокти с накъдрена плочка са характерен белег за наличие на псориазис. Състоянието се нарича псориатичен артрит.
  • Лупус – подпухналите нокти са показателни за лупус. Това е заболяване, което засяга съединителната тъкан, следователно засяга и ноктите.
  • Ревматоиден артрит – при хората, страдащи от ревматоиден артрит има характерна червена линия по ноктите във формата на полумесец.

Хранителни дефицити

При хранителни дефицити се наблюдават бели петна по ноктите, приличащи на такива, вследствие на удар. Тези следи по ноктите се получават най-вече при липса на желязо, протеини, омега-3 мастни киселини и биотин.

Източник: science.howstuffworks, Web MD

Коментирай