Здраве и красота

Преждевременна менопауза – симптоми и лечение

Как да разпознаете дали попадате в тази рискова група?

10.07.2014г. / 15 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Менопаузата е неприятен момент за всяка жена. Не само защото настъпват хормонални промени в организма, причиняващи неудобства и неразположения, а и защото емоционално жената започва да се чувства непълноценна заради невъзможността си да дава живот.

Обикновено менопаузата настъпва след 50-годишна възраст, но при някои жени може да се случи и преди 40 години. Състоянието се нарича преждевременна менопауза.

Какви са причините?

Няколко са основните причини, които могат да причинят ранна менопауза.

  • Генетика – жени с фамилна анамнеза за ранна менопауза са изложени на по-голям риск от това неприятно състояние.
  • Химиотерапия – понякога курсовете на лечение с химиотерапия или лъчетерапия могат да предизвикат преждевременна менопауза при жени около 40 години.
  • Хистеректомия – премахването на яйчниците или матката в следствие на туморен растеж или други обстоятелства може да се окаже причина за поява на ранна менопауза. Премахването на тези органи влияе директно върху хормоналния баланс и могат да се появят симптоми на менопауза дори преди 40 години.
  • Хромозомни дефекти – жените с вродени хромозомни дефекти са изправени пред риск от ранна менопауза.

Как да разберете дали имате ранна менопауза?

Ако сте на възраст над 35-36 години и месечният ви цикъл не се е появявал от около година или се е появявал, но спорадично и с нетипична консистенция, тогава това потенциално е сигнал за ранна менопауза.

Свързани статии

Тези симптоми могат да са придружени с горещи вълни, вагинална сухота, емоционални промени, проблеми със съня. Добре е да тествате нивата на естроген и фоликуло-стимулиращ хормон, за да определите дали не сте в преждевременна менопауза.

Ниските нива на естроген могат да доведат до развитие на остеопороза и затова е важно състоянието да се определи възможно най-рано, за да се вземат нужните мерки.

Лечение

Лечението е сходно с това за менопаузата в по-късен етап от живота. Предписват се хормонални препарати, а също и такива на билкова основа, които контролират симптомите и облекчават неразположенията.

Коментирай
Свободно време