Здраве и красота

От кои пробиотици се нуждаем?

Необходимо е винаги да поддържаме добра стомашна флора

15.07.2014г. / 08 07ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всички сме чували за пробиотиците. За тях знаем, че могат да бъдат приемани под формата на хранителни добавки или чрез храната, че подобряват храносмилането и здравето като цяло.

Необходимо е винаги да поддържаме добра стомашна флора, за да намалим риска от появата на инфекции причинени от патогенни бактерии.

Някои медикаменти, които приемаме като антибиотиците например, неправилната диета, здравословни проблеми и т. н. могат да нарушат баланса между добрите и лошите бактерии.

Тогава приемаме пробиотици, които помагат да възстановим тази хармония. В стомашно-чревния тракт има повече от 400 бактериални видове.

Някои от тях се намират в стомаха и тънките черва, докато по-голямата част пребивават в дебелото черво. Важно е да се отбележи, че човек става по-податлив на различни видове заболявания, когато чревната микрофлора се наруши.

Пробиотиците са изключително полезни и могат да бъдат наречени „приятели“ на стомаха, но знаем ли различните видове бактерии за какво са полезни, кога имаме нужда от тях и как да си ги набавим? Различните бактерии са по-полезни при определени състояния.

Lactobacillus acidophilus

Тези бактерии са полезни за лечение и профилактика на улцерозен колит (язвен колит), синдром на дразнимото черво, язви, гангрена, екзема, непоносимост към лактоза и предотвратяване на инфекции на дихателните пътища.

Част са от нормалната флора на устата, чревния тракт и влагалището. Помагат да се предотврати свръхрастеж на потенциално вредни бактерии. Приемат се под формата на хранителни добавки или чрез млякото и ферментирали продукти.

Acidophilus също са полезни бактерии за тези хора, които се налага да приемат антибиотици. Спомагат за поддържането на нормална флора за предотвратяване появата на диария в следствие на прием на антибиотици, гъбични инфекции и инфекции на пикочните пътища.

Те се съдържат в киселото мляко, кимчи (ферментирало зеле, характерно е за корейската кухня и на вкус напомня за нашето кисело зеле) Мисо (японска традиционна подправка, направена от ферментирали ориз, соя, гъби kojikin), както и под формата на хранителни добавки.

Свързани статии

Bifidobacteria

Тази бактерия е от полза при лечение на улцерозен колит и синдром на дразнимото черво (IBS). Спомага за намаляването на кариесите, както и балансира нивата на добрия холестерол.

Saccharomyces boulardii

Бактерията е полезна за пациенти с болест на Крон, Clostridium difficile – бактерия, причиняваща диария и други стомашни заболявания. Освен под формата на хранителна добавка, може да приемате тази бактерия чрез кефир и комбуча чай или напитка.

Streptococcus Thermophilus

Ефективна при профилактика на лактозна непоносимост. Може да се намери в кимчи, кефира и киселото зеле.

Снимка: Photl

Коментирай
Здраве и красота