Здраве и красота

Динята – супер полезна! Защо?

Какво не знаем за динята?

12.07.2014г. / 08 54ч.
Илияна Николова
Снимка: Morguefile

Снимка: Morguefile

Лятото и жегата асоциативно ни подсещат за страхотния вкус на динята! Няма човек, който да не мечтае да хапне от сладкия, сочен и освежаващ плод в горещината! Освен, че е любима на мнозина, динята е и невероятно полезна за здравето!

Какво не знаем за динята?

Динята съдържа необходими за здравето вещества като калий, витамин А, витамин С, които са добри антиоксиданти и допринасят за регулиране на теглото.

В динята се съдържа два пъти повече ликопен в сравнение с домата. Той е важен антиоксидант, необходим за здравето на организма и мощен антистареещ агент. Освен това помага в засилването на имунната система, неутрализирайки свободните радикали.

Изследванията показват, че ликопенът, който се среща в червените плодове и зеленчуци, помага в борбата със сърдечносъдовите заболявания. Затова червено обагрените плодове и зеленчуци влизат в графата суперхрани.

Сокът на динята може да облекчи мускулните болки

Испанско изследване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, установило, че пиенето на сок от диня въздейства успокояващо на мускулите след тренировка или някакво друго физическо натоварване. Спортистите, които консумират по една чаша сок от диня преди тренировка имат доказано по-малко мускулни болки, както и по-ниска сърдечна честота.

Свързани статии

Според изследователите, това се дължи на веществото цитрулин, което се съдържа в динята и подобрява работата на сърцето като действа понижаващо за кръвното налягане. Освен това цитрулинът помага за отпускане на стените на кръвоносните съдове, което ги прави по-еластични и кръвта преминава по-лесно през тях. Това има голямо значение за правилната транспортна функция на веществата в организма.

Динята е едновременно плод и зеленчук

Свикнали сме да приемаме динята за плод заради изключително сладкия й вкус. Но всъщност тя принадлежи към семейството на тиквата, краставицата, тиквичката. Всички те са известни като семейство Тиквови. Двойствената природа на този чудесен продукт го прави идеален за консумация, именно защото съчетава чудните свойства и на двете групи хранителни продукти.

Динята е перфектен хидратант

Динята е съставена от 91,5% вода, което я прави много добър избор в летните жеги. Не само ще ви снабди с нужните количества течности за организма, но и ще внесе в тялото ви вълшебните си и полезни съставки.

Жълтата диня – различава ли се тя?

Жълтата диня има същите качествени характеристики, но е още по-сладка, а вкусът й има меден нюанс. У нас се срещат по-рядко, но ако си намерите – не я избягвайте! Полезните й свойства за здравето не са за изпускане.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Hermes ( преди 9 години )
Naj -VAJNOTO E IZPUSNATO I TOVA E DALBOKO STRUKTORIRANATA JIVA VODA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар