Здраве и красота

Как да се предпазим от туберкулоза

Оказва се, че болестта върлува с пълна сила

13.07.2014г. / 08 58ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Туберкулозата е обща инфекциозна болест, причинена от болестотворната бактерия mycobacterium tuberkulosis, която може да засегне не само белия дроб и дихателните пътища, но и бъбреците, яйчниците, костите, лимфните възли и ставите.

Световната здравна организация съобщава, че около 500 000 нови случая на заболели от опасното заболяване биват регистрирани всяка година, като тревожната тенденция е все по-нарастващата резистентност към лекарствата.

Плашещото е, че ако тази тенденция се запази, все по-малко пациенти ще бъдат излекувани, докато се открие нов медикамент. Лекарите подчертават важността на ранната диагностика и лечение, докато болестта е още в зародиш. Така шансовете за пълно излекуване са многократно по-високи.

Кои са симптомите, на които трябва да се обърне специално внимание?

  • Хронична кашлица в продължение на 2-3 седмици
  • Периодична треска
  • Загуба на апетит
  • Болки в гърдите
  • Значителна загуба на тегло без причина
  • Нощни изпотявания
  • Кръвенисти храчки
  • Обща слабост и умора

Хората, които имат активна туберкулозна инфекция могат лесно да я предадат по въздушно-капков път, включително и чрез кихане, пеене, плач, говорене, дишане. По-вероятно е заразата да се предаде при по-често и близко контактуване с болния, но и в превозни средства и затворени пространства.

Свързани статии

Превенция

Ранната диагностика и лечение са от огромно значение за предотвратяване разпространението на инфекцията.

Много е важно също така да се ограничат тесните контакти. Хората, които се грижат за туберкулозно болните се заразяват най-лесно и бързо. Препоръчителни са носенето на маски и редовни профилактични прегледи.

Здравословният начин на живот е от огромно значение, защото болестта поразява най-вече хора със слаб имунитет. Освен здравословно и пълноценно меню е необходимо да се спре пушенето, за да се повиши имунитетът, тъй като то влияе пряко върху здравето на дихателните пътища.

Хигиенните навици са жизненоважни за превенцията на болестта, особено при лоша хигиена на ръцете.

Наблягането на бобовите култури, сезонните плодове и зеленчуци е изключително важно за повишаването на защитните сили на организма. Също така дишането на чист и свеж въздух и регулярните профилактични прегледи.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Тези данни са потресаващи ако са верни :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар