Здраве и красота

Страхотните ползи от ягодите за кожата и косата

Маски и пилинг с ягоди

16.07.2014г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ягодите са едно от най-вкусните лакомства през лятото. Всички ги обичат под всякакви форми! Те са изключително богати на витамини, биотин (полезен за кожата и косата), антиоксиданти, калий, фолиева киселина, фибри, алфахидрокси киселини, които са отлични помощници в борбата със стареенето.

Освен всички полезни действия на ягодите, изброени дотук, има и някои неподозирани техни употреби, с които ще ви запознаем в следващите редове.

Тонизиране на кожата

Естествените ексфолиращи свойства на алфахидрокси киселините са много ефикасни срещу стареенето и намаляват симптомите и белезите от акне. За да си направите маска за тонизиране и изглаждане на несъвършенствата, ви трябва сокоизстисквачка. В нея сложете шепа зрели ягоди и ги смесете в 50 мл розова вода.

Полученият тонер се съхранява в хладилник за 10 дни. Нанася се върху суха кожа и се изплаква, след като престои за около 20 минути.

Избелване на зъби

В допълнение към здравословните ползи от консумацията на ягодите може да се допълни и избелващото им свойство спрямо зъбите. Ядейки ягоди вие помагате на зъбите и междузъбното пространство да се прочистят от остатъци от храна и плаки. Освен това ягодите премахват петната от храна и агресивни напитки по зъбите.

Полиране на крака

Можете да си направите чудесен ексфолиращ скраб за премахване на грубата мъртва кожа от петите и стъпалата. Нужни са ви десетина ягоди, смлени на пюре, които да разбъркате с равни части смлян овес и няколко капки глицерин.

Накиснете краката за 10 минути в топла вода, след това с кръгообразни движения направете пилинг на цялото стъпало със сместа.

Свързани статии

Балсам за коса

Ако косата ви има нужда от блясък, използвайте ягодите! Те ще помогнат на косъма да се изглади и да блесне. В блендер разбийте 7-8 узрели ягоди и 1 супена лъжица майонеза докато се получи гладка смес. Нанесете щедро върху скалпа и покрийте с найлон, кърпа или шапка, за да подейства. След 20 минути изплакнете и измийте с шампоан.

Маска против стареене

Антиоксидантите и витамин С, които се намират в ягодите са много ефикасни срещу вредите на свободните радикали, които са в основата на процесите на стареене. За да си подготвите подмладяваща маска за лице, смесете 1 чаена лъжичка мед, 2 супени лъжици сметана и няколко зрели ягоди. Смачкайте ги на пюре и нанесете върху лицето и шията. Оставя се да подейства 20 минути.

Лечение на акне

В ягодите се съдържат освен витамин С и алфахидрокси киселините и така важните салицилова киселина и флавоноиди, които са много полезни срещу акнетична кожа. Маската с ягоди ще хидратира кожата и ще помогне за затихването на симптомите.

Смесете 7-8 ягоди с 1 супена лъжица кисело мляко. Нанесете равномерно върху лицето. След 10-15 минути изплакнете. Добре е да се прави 2-3 пъти седмично.

Пилинг

Освен пилинг за стъпала, с ягоди можете да си направите и чудесен скраб за лице. Трябват ви 10-12 ягоди, 1 чаена лъжичка захар и 1 чаена лъжичка зехтин. Нанесете получената паста върху лицето или тялото с кръгови движения. Кожата ще се освежи и полира като се премахнат мъртвите клетки. Тенът ще засияе, петната по кожата ще избледнеят, а неприятните миризми ще се премахнат.

Премахване на тъмни кръгове около очите

Ако имате този проблем след дълъг работен и изморителен ден, възползвайте се от полезните свойства на ягодите. Просто поставете няколко резена ягоди върху очите и оставете да подейства за 10 минути. Кожата около клепачите ще се освежи и овлажни, а пигментацията ще се разсее.

Коментирай
Здраве и красота