Здраве и красота

Храни, които могат да предизвикат главоболие

Някои консерванти могат да предизвикат главоболие

18.07.2014г. / 10 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Главоболието е често срещано неразположение. То влошава настроението и качеството на живот. Има много причини за неговата поява като заболявания, ежедневни неразположения, както и някои от най-любимите ви храни.

Разбира се те не причиняват всеки път и при всеки човек появата на главоболие, но е добре да не прекалявате с тяхната консумация. Вижте с какво освен алкохола и кофеина е добре да внимавате.

Стари сирена

В списъка на старите сирена влизат синьото сирене, пармезан, чедър, гауда. Когато сиренето зрее твърде дълго време, протеините в него се разграждат до вещество, наречено тирамин.

Този химикал може да бъде причина за активирането на симптомите свързани с мигрена. Когато страдате от главоболие, просто избягвайте консумацията на тези сирена.

Шоколад

Шоколадът е полезен за бременните, намалява депресията, повишава настроението, но когато става въпрос за главоболие, трябва да го избягвате. Според изследване на специалисти от International Headache Society, какаото, съдържащо се в шоколада, би могло да защитава нервните клетки, които причиняват мигрена.

Но в проведените тестове 22% от пациентите споделят, че идентифицират главоболието с консумацията на шоколад. За да избегнете появата на главоболие, внимавайте с консумираното количество шоколад, а при поява на болки в главата избягвайте неговата консумация.

Сладолед

Сладоледът е един от любимите ви разхлаждащи десерти през летните месеци. Но леденият десерт може да бъде причина за появата на болезнени главоболия, особено при тези от вас, които страдат от мигрена.

За да намалите реакцията в организма от ниската температура на сладоледа, яжте бавно сладкото изкушение или го оставете малко да се поразтопи.

Свързани статии

Банани

Бананите също могат да предизвикат главоболие при хора, които са чувствителни към веществото тирамин. Проучвания показват, че тирамин има 10 пъти повече в обелката, отколкото в самия плод.

Затова, когато белите банан, отстранявайте белите остатъци от кората, които обикновено се придържат към банана.

Сушени плодове

Сушените плодове са полезни, но не всички. Често едни от най-любимите ви като сини сливи, кайсии, смокини, стафиди и други са с високо съдържание на сулфити. Сулфитите са често срещан вид консервант, който се използва при сушени плодове. Затова проверявайте добре опаковката им, когато ги купувате.

Преработени меса

Кренвиршите, надениците, колбасите и всички останали видове деликатесни меса също могат да причинят главоболие. Един от най-често използваният в тях консервант са нитритите, който може да бъде причина за появата на неприятното главоболие.

Снимка: Freeimages

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати