Здраве и красота

Разпространени митове за пробиотиците

„Повечето кисели млека са източник на пробиотици“

18.07.2014г. / 13 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Пробиотиците напоследък са широко рекламирани, хората биват съветвани да ги взимат под формата на добавки, на които се придават причудливи свойства, като например цялостно подобряване здравето на храносмилателната система, предпазване от грип и настинки и др.

Има много въпроси без отговор за пробиотиците, които тепърва изследователите трябва да изяснят. Един от най-важните е колко точно и какви бактерии трябва да се приемат? Какви точно са ефектите за здравето и има ли опасност от предозиране, което да доведе до някакви последици? Все пак става дума за живи организми.

Кои са най-разпространените митове за пробиотиците?

„Всички пробиотични добавки са сходни“

Всъщност не е така. Различните пробиотични препарати съдържат различни микроорганизми. Някои могат да съдържат само един щам, други – коктейл от различни бактерии. Затова е важно да се избира в зависимост от индивидуалното състояние.

Освен това концентрацията на бактериите варира в различните лекарствени добавки. Това може да има различен ефект върху здравето ви и изборът на точен пробиотичен препарат трябва да става с помощта на лекар.

Свързани статии

„Пробиотиците могат да заменят лекарствата“

Някои хора предпочитат природните лечения пред химическите. Затова вярват, че пробиотиците могат да бъдат полезни в много направления и ги взимат при всякакви състояния, смятайки, че ще им помогнат.

Съветът на лекарите е да не се разчита само на пробиотици, а да се добавят към съществуващото вече лечение като мярка за подобряване на имунната система или превантивно лечение.

„Повечето кисели млека са източник на пробиотици“

По принцип е така, но само ако млякото е направено от жива закваска. Ако е направено от сухо мляко или представлява така наречения „млечнокисел продукт“, не очаквайте да съдържа необходимите живи бактерии, характерни за истинското мляко.

„Пробиотиците помагат за предотвратяване и излекуване на настинки и грип“

Хората напоследък търсят продукти, различни от лекарствените, които да им помогнат в борбата с грипните инфекции и настинките. Заради рекламните кампании, промотиращи пробиотиците като свръхполезни, много от нас са склонни да прибягват безразборно до тях, за да повишат имунитета.

Според някои изследвания пробиотиците могат да помогнат за стимулирането на имунната система, но няма конкретни доказателства, че са ефективни директно срещу грипа и настинката.

Коментирай