Здраве и красота

Най-лошата поза за сън

Която причинява силни болки и скованост в гърба

23.07.2014г. / 16 40ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

С днешните работни места, на които най-често се седи пред бюро по 8-9 часа, болките в гърба са нещо обичайно. След изморителното усукване и сковаване през деня, нощта също не е особено приятна. Чудите се накъде да се завъртите, в коя поза да легнете, а болките не минават и сънят става все по-неспокоен.

Коя поза за сън е най-вредна за гръбнака?

Добре е да оставите гръбнака си изправен, за да отпочине напълно

Не използвайте прекалено дебели възглавници, които да нарушават естествената извивка на врата и гръбнака надолу по протежението му. Не добавяйте допълнителни възглавници, за да улесните гледането на телевизия от легнало положение. По някое време ще заспите и ще останете в тази изключително вредна поза часове наред, докато се обърнете.

Прекалено високите възглавници карат гръбначния стълб да не лежи в изцяло право положение, както би следвало по медицинско правило, а причиняват натиск върху шийните нервни окончания.

Така вратът, раменете, гръдният кош, кръстът, ръцете и дори краката могат да започнат да ви болят и да усещате обща скованост и дискомфорт.

Свързани статии

Не лягайте в изкривени пози

Много хора лежат в странни и нетипични за тялото пози, за да четат книга или да гледат телевизия в леглото. Това естествено води до изкривяване на прешлените, притискане на нерви, преуморяване и пренатягане на мускулите и съответно болка и скованост.

Най-съществената част от всичко е да поддържате гърба в добре изправена позиция по време на сън. Не усуквайте гръбначния стълб, не се изкривявайте и не приемайте нетипични за тялото пози.

Важно е да се разбере, че гръбнакът е изпълнен с милиони нервни окончания, които трябва да пазите старателно. В противен случай се появяват силни болки, изкривявания, скованост и инвалидизация в последствие.

Погрешната поза за сън е от огромно значение, защото нощта е дълъг период от време, в който гърбът ви трябва да си почине, а не обратното. Дневната поза за седене пред бюрото също трябва да е с максимално добре изправен гръбнак, облегнат плътно на стол с удобна облегалка.

Разхождайте се редовно, за да раздвижвате гръбнака.

Коментирай
Свободно време