Здраве и красота

Носенето на сутиен не помага срещу гравитацията

Ново изследване опровергава ползите от носенето на сутиен

17.07.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Свикнали сме да смятаме, че сутиенът подкрепя гърдите, помага за тяхната по-стабилна поддръжка и предпазва от увисване на бюста. Оказва се, че това не е съвсем така.

Според едно ново френско изследване, схващането за сутиена е напълно погрешно. Той изобщо не помага нито за намаляването на болките в гърба, причинени от едрия бюст, нито поддържа гърдите, напротив – дори допринася за тяхното свиване и вредно притискане на тъканите.

Изследването обобщава резултати, събирани в продължение на 15 години. Ръководителят на проучването е Жан-Денис Рулон, експерт по спортни науки в университета в Безансон, Франция. Водещият резултат е, че сутиените са „погрешна необходимост“, споделят учените.

Свързани статии

Рулон прекарал десетилетие и половина в проучване на нуждата от носене на сутиен – работа, със сигурност желана от мнозина мъже.

Медицински, физиологично и анатомично гърдите получават едни и същи ползи както от носенето на сутиен, така и без него. В изследването са взели участие жени на възраст между 18 и 35 години. Едната от жените, 28-годишна, не е обличала сутиен в продължение на 2 години и не смята да го прави в бъдеще.

Тя споделя, че освобождаването от сутиена има множество ползи – дишането е по-лесно, както и изпълняването на някои ежедневни дейности. Освен това жената допълва, че болките в гърба й са намалели.

Изводът от изследването е, че носенето на сутиен трябва да е личен избор. Ако не ви е приятно и комфортно, не се мъчете само заради мисълта, че той ще ви помогне по някакъв начин.

Коментирай