Здраве и красота

4 неща, които трябва да направите след спорт

Хидратирайте добре тялото си

25.07.2014г. / 15 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Преди тренировка всеки от вас е изградил свой собствен режим, който следва. Консумирате подходящи храни и напитки, разгрявате добре тялото си и т. н.

След тренировка също е важно да следвате няколко основни стъпки, които да помогнат на тялото ви да се възстанови и да направят тренировката наистина ефикасна. Вижте 4 основни стъпки, които е добре да правите след спорт.

Влезте бавно в ритъм

Завършете тренировката си с леко кардио. Дори и да сте я завършили с крос, отделете няколко минути за бавно ходене на фитнес пътеката или карайте велоергометър с леко темпо. Това помага на сърцето бавно да се върне в ритъм и по този начин намалявате риска да ви прилошее.

Стречинг

След тренировка е важно да направите лек стречинг. Това ще помогне на мускулите да се възстановят, да растат и да стават по-силни и ще ги предпази от свиване.

Стречингът след тренировка стимулира кръвообращението и помага за отстраняване на нежелани отпадъчни продукти, като по този начин намалява мускулната болезненост и скованост.

Хидратирайте добре тялото си

По време на тренировка е важно да имате бутилка със свежа вода, за да компенсирате загубите на течности. След тренировка също трябва да пиете достатъчно количество вода, за да намалите риска от дехидратация на организма.

Свързани статии

Лятото може да се възползвате от възможността да си приготвяте и пресен сок от череши. Не само ще ви хидратира, но и ще намали мускулните крампи.

Осигурете си подходяща малка закуска след тренировка

След спорт се нуждаете от важни хранителни елементи. По време на тренировка вие губите не само излишните калории, но и въглехидрати. За да възстановите и изградите мускулите си, трябва да стимулирате енергийното си ниво.

Подходящи храни за след тренировка са шепа бадеми, един банан, а защо не и сандвич с пълнозърнест хляб с риба тон. Полезните въглехидрати ще ви заредят с енергия. Протеините ще спомогнат мускулите ви да бъдат здрави и силни и да се възстановят нормално след тренировката.

Коментирай