Здраве и красота

Правилно хранене при глаукома

За страдащите от прогресивна загуба на зрение

29.07.2014г. / 08 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Глаукомата е водещата причина за слепота при възрастните. Наричат я „тихата слепота“, защото уврежда очния нерв без особени признаци, които да предизвестяват хода на заболяването.

Глаукомата се случва, когато е налице повишено налягане във вътреочната течност. Нарича се „тиха болест“, защото протича без болка и се случва постепенно, докато в един момент започва да се забелязва помътнена яснота на зрението, а тогава обикновено болестта вече е напреднала.

Чрез храната може да се намали значително прогресирането на глаукомата. Така пациентите могат да си помогнат в запазването на зрението си максимално дълго. Каква е правилната диета за хора, страдащи от това дегенеративно заболяване?

Включете хранителни продукти, богати на витамини

За здравето на очите е много важно да се приемат храни с високо съдържание на витамин А, витамин С, витамин Е и витамини от групата В. Тези хранителни вещества помагат за предпазването на очите и значителното забавяне на процеса на прогресивно ослепяване при глаукомата.

Храни, съдържащи високи количества от тези витамини са семената, ядките, пълнозърнестите храни, пресните плодове и зеленчуци.

Избягвайте кафето

Големите количества кофеин увеличават вътреочното налягане. При глаукомата то е основен проблем, а кофеинът увеличава и кръвното налягане. Заедно с него рискът за повишение на налягането в окото нараства.

Свързани статии

Моркови и тъмнозелени листни зеленчуци

Доказано е, че морковите и листните зеленчуци са способни да намалят риска от поява на глаукома с до 60%. А при страдащите вече от коварното заболяване са много полезни за отлагане влошаването на зрението във времето.

Зелен чай

Зеленият чай помага в защитата на очите. В него се съдържат множество антиоксиданти, които са полезни за ретината и вътреочната течност. Антиоксидантите се абсорбират от тях и помагат за облекчаване състоянието на окото.

Упражнения и намаляване на стреса

Редовните физически тренировки намаляват както кръвното налягане, така и вътреочното. А стресът е вреден във всеки един здравословен аспект, така че е необходимо да направите всичко възможно да го намалите до минимум.

Йога

Медитацията помага за редукция на стреса и напрежението. Дълбокото дишане и съсредоточаването върху духа позволява да извлечете повече кислород от средата, което пък помага за цялостно отпускане и спокойствие.

И разбира се, най-важното: Спазвайте точно назначеното ви лечение от офталмолог!

Коментирай